Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Selvlysende svampe 17/2014
Naturen - Växter

Självlysande svampar glöder i skogen

Vissa svamparter avger ett kemiskt ljus som kallas bioluminiscens. Se de glödande svamparna och lär dig mer om hur de fungerar.

Självlysande svampar är ett mysterium för vetenskapen

Trollved, lysved eller uggleved är samtliga namn på ljusproducerande svampar. De flesta lyser dock så svagt att de bara kan skymtas i totalt mörker, medan vissa lyser så starkt att de kan användas som läslampa.

Lysande svampar är ett mysterium för vetenskapen – varför lyser egentligen svamparna? Forskarna har flera bud:

  • Hjälp för fortplantning De flesta forskare tror att svamparnas ljus är ett knep för att reproducera sig. Det drar till sig insekter som kan sprida svampens sporer.

  • Larmar myggdödare Andra tror att svampens ljus drar till sig getingar som går på jakt efter myggor som föredrar att lägga sina ägg i svampen. Det är smart, eftersom mygglarverna annars äter svampen.

  • Falskt larm En tredje förklaring kan vara att svampen försöker varna svampätande djur för att den är giftig – även om den inte är det

Kemi i svampar skapar kallt ljus

Svamparnas egenskap att producera ljus kallas bioluminiscens och beror på enzymet luciferase. När enzymet kommer i kontakt med ämnet luciferin och syre utlöser reaktionen ljusfotoner som ger svampen sitt grönaktiga skimmer.

Se hur processen förklaras grafiskt i videoklippen nedan och läs hela artikeln om naturens bioluminiscerande ljusmästare här:

Läs mer om svampar och andra självlysande djur och växter

I Illustrerad Vetenskap nr. 17/2014 kan du läsa mycket mer om bioluminiscens i naturen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj