Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Växter kan vaccineras mot virus

Tyska forskare har uppfunnit en metod som kan vaccinera växter och på så sätt stärka deras naturliga försvar. I ett försök med tobaksplantor kunde 90 procent av de vaccinerade växterna bekämpa viruset.

Shutterstock

Växter angrips liksom djur och människor ofta av virus, och det kan slå hårt lantbrukarnas skördar.

Nu har en forskargrupp vid universitetet MLU i Tyskland utvecklat en metod som gör att man kan vaccinera växterna så att deras naturliga försvar mot virus förstärks.

Växternas eget försvar utgörs av enzymer som fungerar som små saxar och de klipper virusets så kallade rna-molekyler i mindre bitar.

Dessa små bitar av rna kopplas därefter till speciella proteiner, som använder dem för att identifiera det angripande viruset så att växten kan förstärka sitt motangrepp.

VACCINERING är en metod att stärka immunförsvaret, så att det blir bättre på att identifiera och bekämpa mikroorganismer.

Tobaksplantor ger lovande resultat

Eftersom långtifrån alla bitar av rna fungerar lika bra är växtens strategi inte alltid effektiv. Faktum är att det bara är en handfull av flera tusen som har optimal effekt.

I laboratoriet efterliknade forskarna ett virusangrepp på växtceller och kom fram till vilka rna-bitar som fungerade bäst.

Sedan använde forskarna dem till att vaccinera tobaksplantor genom att spruta dem på växternas blad.

När växterna senare utsattes för ett angrepp av samma virus kunde 90 procent av samtliga växter besegra fienden.

En ny metod gör det möjligt att framställa vacciner riktade mot växtvirus. Vaccinerna behöver bara sprutas på växterna för att bladen ska ta upp dem.

© Markus Scholz/MLU

Det nya resultatet är hoppingivande eftersom metoden innebär möjligheter att snabbt framställa vacciner riktade mot olika virus och modifiera vaccinerna när virusen muterar.

I dag kan växter med hjälp av genmodifikation göras immuna mot vissa virus, men den metoden förlorar sin effekt när virusen muterar.

Läs också:

Växter

Forskare avslöjar växters nervsystem

9 minuter
Växter

Köttätande växt kan både komma ihåg och räkna

3 minuter
Plants pain 15/2014
Växter

Kan växter känna smärta?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj