Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tulpaner
Naturen - Växter

Varför sluter blommor sig?

Det sker ingen avdunstning på natten, och ändå drar blommor ihop sig. Varför är det på det viset?

De flesta blommor drar ihop sig på natten, och det gäller särskilt dem som befruktas av dagaktiva insekter. Under natten finns det alltså ingen möjlighet att bli pollinerad. För dessa växter gäller det i stället att skydda sitt dyrbara pollen mot faror, bland annat dagg, skadedjur och mikroorganismer.

Krokus

När daggen faller, riskerar pollenet i en öppen blomma att bli vått, och då kan det inte längre sätta sig som ett fint lager stoft på de insekter som nästa morgon kommer för att hämta nektar från blommorna. Genom att hålla kronbladen slutna när det ändå inte finns någon möjlighet att bli pollinerad kan blomman dessutom spara på sina ofta väldigt flyktiga doftämnen och därmed utnyttja sina resurser på bästa möjliga sätt.

Rödarv

Blommor öppnar och sluter sig genom att cellerna på kronbladets in- och utsida sträcker sig i olika grad som reaktion på ljus, värme eller luftfuktighet. Är cellerna på insidan av en blommas kronblad köldkänsligare än cellerna på utsidan, kommer de att sträcka sig mindre i kvällskylan. Det kommer att få utsidan att böja sig in mot blommans mitt, så att den långsamt sluter sig.

Läs också:

Miljö

Experter: Här är de fem farligaste typerna av plast i havet

3 minuter
Växter

Varför har blommor så många olika färger?

0 minuter
Växter

Urgammal blomma banade väg för människan

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj