Den äkta kastanjen förväxlas emellanåt med hästkastanjen, som smakar dåligt och är milt giftig. Däremot används den flitigt till att göra kastanjedjur med. Hästkastanjerna är helt runda, medan äkta kastanjer slutar med en liten spets.
Ger dig vitaminer och tarmluft
Näringsmässigt avviker de ätliga kastanjerna från andra nötter genom att de inte innehåller särskilt mycket fett eller protein. I gengäld har kastanjer en hög halt av kolhydrater och kostfibrer.
Kastanjer är dessutom en utmärkt källa till vitaminerna B1 , B6 och B9 , samtidigt som de ovanligt rika på C-vitamin. Dessutom innehåller nötterna flera andra viktiga mikronäringsämnen som mangan, koppar och kalium.
Kolhydraterna i kastanjer är främst stärkelse, men de innehåller även olika sockerarter, bland annat sackaros, glukos, fruktos, stachyos och raffinos.
De två sista sockerarterna tillhör gruppen osmältbara oligosackarider. När de kommer ned i tarmsystemet bryts de ned av bakterier och bildar bland annat gaserna koldioxid och väte. Kastanjer får dig med andra ord att fisa.