Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tobacco plants
Naturen - Växter

Varför producerar tobaksplantan egentligen nikotin?

Nikotin är ju beroendeframkallande. Minskar det inte chansen för överlevnad?

Nikotin stimulerar helt riktigt däggdjurs hjärnor och det är en av de primära orsakerna till det beroende som tobaksrökning medför. Detta gäller dock bara nikotin i små koncentrationer.

Tobaksplantan är faktiskt mycket beroende av sitt nikotin, som den producerar för att skydda sig mot växtätande insekter. Nikotin är nämligen en så kallad alkaloid, det vill säga ett kvävehaltigt, organiskt ämne, som fungerar som ett starkt nervgift för människor och andra djur.

Liknande giftiga alkaloider är morfin och stryknin. Nikotin har därför tidigare använts som insektsgift för bekämpning av växtätande insekter, och i dag används fortfarande så kallade nikotinderivat, till exempel imidakloprid.

Nikotinalkaloider förekommer för övrigt inte bara i tobaksplantor utan även i mindre mängd i andra arter i familjen potatisväxter, bland annat tomat, potatis och aubergine samt i kokaplantans blad.

Nikotin är emellertid inte tobaksplantans enda överlevnadsstrategi. Växten ökar således sin chans att spridas genom att dess blommor – till skillnad från andra växters blommor – slår ut på kvällen och sänder ut mycket kraftiga dofter på natten, vilket lockar nattfjärilar.

Nikotin, som bildas i rötterna och sedan koncentreras i bladen, utgör cirka tre procent av tobaksplantans torrvikt.

Läs också:

Lömsk flugsvamp - giftiga svampar
Växter

Topp 5: Vilken svamp är giftigast?

5 minuter
Växter

Livsviktig uppfinning: Såpbubblor pollinerar blommor

3 minuter
Växter

Forskare avslöjar växters nervsystem

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj