Lömsk flugsvamp - giftiga svampar

Vilken svamp är giftigast?

Vit och lömsk flugsvamp är de två farligaste svamparna vi kan stöta på i våra skogar. Läs listan över våra giftigaste svampar här.

30 augusti 2018

Lömsk flugsvamp är vår giftigaste svamp. Den är lätt att förväxla med den ätliga grönkremlan – vilket är olyckligt, eftersom den lömska flugsvampen faktiskt kan förstöra vår lever. Läs om de fem farligaste giftsvamparna:

1. Lömsk flugsvamp

Amanita phalloides

Dödlig: Bara 30 gram svamp är tillräckligt för att döda en vuxen man. Man har ännu inte hittat något effektivt motmedel mot giftämnet i lömsk flugsvamp.

© Shutterstock


2. Vit flugsvamp

Amanita virosa

Dödlig: Innehåller mindre giftämne per gram än lömsk flugsvamp, men är trots det dödligt giftig. De första symptomen på förgiftning märks först efter 8–10 timmar, och då har giftet redan trängt in i lever och njurar.

© Wikimedia Commons

Missa aldrig de viktigaste vetenskapliga nyheterna – med Illustrerad Vetenskaps NYHETSBREV direkt i din inkorg


3. Gifthätting

Galerina marginata

Mycket giftig: Innehåller amatoxin och kan ge njursvikt om man intar större mängder. Växer ofta i mindre grupper eller enstaka på barrträdsstubbar.

© Wikimedia Commons

4. Toppig giftspindling

Cortinarius orellanoides

Mycket giftig: Kan förorsaka allvarliga njurskador. Förgiftningen visar sig ofta först efter flera dagar och då har njuren redan angripits. I svåra fall kan det bli nödvändigt med en njurtransplantation.

© Wikimedia Commons

5. Stenmurkla

Gyromitra esculenta

Giftig: När den är rå är stenmurklan mycket giftig, därför att magen spjälkar giftämnet gyromitrin till metylhydrazin – som används till bränsle i raketer. Men om man torkar svampen i flera månader eller låta den koka länge minskar giftighetsgraden.

© Shutterstock

Spara aldrig in på utrustning

Med en Illustrerad Vetenskap till hands är du rustad att förstå naturen omkring dig — från minsta lilla blomma till de mest skräckinjagande och glupska rovdjuren. Om du tecknar en prenumeration nu, så kontrar vi med ett erbjudande som förbereder dig för alla möjliga utomhusstrapatser. Du får:

  • En läcker och vattentät ryggsäck från Outpack
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap
  • Digital tillgång till de senaste 12 numren av tidningen

Och du får alltihop till ett förmånligt pris: Bara 89 kronor.

LÖS IN DITT ERBJUDANDE HÄR

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: