Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Växter

Kan växter leva utan blad?

Vad använder växterna sina blad till, och finns det växter som inte har blad?

Bladen spelar en mycket viktig roll i en växts livscykel. I bladen sker den viktiga fotosyntesen, den process som frigör energi till växten. Detta sker genom att bladens gröna färgämne, klorofyll, ombildar solljusets strålningsenergi till kemisk energi, som växten kan utnyttja. Växter kan bara vara utan bladen i perioder, då deras energibehov är väldigt små, eller om andra delar av växten tar över bladens funktion. I det förstnämnda fallet tappar växterna bland annat bladen för att spara energi. Detta inträffar hos växter, som förekommer i områden med stor årstidsvariation, där de periodvis inte kan växa. Under de kalla vintrarna är det inte lönt för växterna att ha blad. Bladen skulle få frostskador, och mängden solljus är mycket liten. Under torrperioder tappar växterna däremot bladen för att spara in på vattnet. Växtens vatten förångas nämligen genom små öppningar i bladen. En av de ovanligaste arter som tappar bladen är det sydafrikanska pilkogerträdet (Aloe dichotoma), som under torrperioder inte tappar enbart bladen utan även en stor delar av grenarna. Andra växter, till exempel den amerikanska kaktusfamiljen, saknar helt blad. De lever i områden med stor vattenbrist, och därför är det mest vattenekonomiskt att klara sig helt utan blad. I gengäld har växternas stänglar eller stammar tagit över bladens uppgift. De står för växtens fotosyntes, och de är gröna, eftersom de innehåller klorofyll. Kaktusarnas egentliga blad har i stället ombildats till deras berömda och ökända taggar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj