Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur mycket syre producerar en växt?

Jag har tänkt på om olika växter utvecklar lika mycket syre. Gör de det?

Shutterstock

Växter bildar syre (O) från solljus, koldioxid(CO2) och vatten med hjälp av en lång rad enzymer och proteinkomplex i bladen. Denna reaktion kallas fotosyntes och är en av de mest grundläggande processerna på jorden.

För att producera en O2-molekyl och uppta en CO2-molekyl måste växten fånga in cirka tio ljusfotoner. Generellt utnyttjar växten dock mindre än en procent av det solljus som träffar dess blad. Endast speciellt effektiva växter utnyttjar upp till tre procent av solenergin. Mätning av en växts fotosyntesgrad sker i regel genom att man mäter dess O2-produktion eller dess CO2-upptag. Metoden är dock inte så exakt, då en växt även har olika respirationsprocesser, som använder O2 och friger CO2. Dessa mängder måste därför dras ifrån i växtens gasräkenskap.

Några av de högsta värdena på syreproduktion har så kallade C4-växter i tropikerna. Deras celler kan koncentrera CO2 från luften och är därför mindre utsatta för vattenförlust till följd av värme. Växter med vanlig fotosyntes kallas C3-växter. De klarar sig inte så bra i tropikerna utan bättre på kallare platser.

Läs också:

Växter

Växter kan vaccineras mot virus

2 minuter
Växter

Köttätande växter har överraskande diet

2 minuter
Plants pain 15/2014
Växter

Kan växter känna smärta?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj