Shutterstock

Hur mycket dricker ett träd?

Jag har en gång hört att ett stort träd suger upp flera hundra liter vatten varje dag. Stämmer det, och vilket träd dricker mest?

På våra breddgrader kan en stor ek, som växer i fuktig jord, suga upp 400 liter vatten om dagen. Ekar är emellertid klena i törsten i förhållande till växtrikets riktiga stordrickare. Titeln som världens törstigaste träd tillhör det enorma Euperua purpurea, som växer i Sydamerikas regnskogar. Euperua har en daglig vattenförbrukning på 1180 liter och kan varje timme dricka mer än 200 liter vatten från marken, när solen skiner och trädet sätter full fart på fotosyntesen. Tätt därefter följer en annan gigant, bergeukalyptusen, som finns i Australien. Ett vuxet träd kan suga upp 1000 liter vatten ur marken varje dag.

Trots den väldiga vattenförbrukningen är det torrt i toppen av de höga träden. Dels blir topparna uttorkade av vind och solljus, dels har träden svårt att pumpa upp vattnet de i vissa fall mer än 100 meterna. Träden använder vattnet speciellt till att transportera mineraler till bladen. I den motsatta änden av skalan finns det träd, som är ytterst förnöjsamma. Till exempel kan en vinterek under perioder med brist på vatten nöja sig med endast tio liter om dagen.

Underhållande och lärorik läsning för hela familjen

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.