Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Växter

Hur får en rödbok energi?

Klorofyll i växternas blad omvandlar solljus till energi. Hur är det med växter som inte har gröna blad?

Skall solljus vara till nytta för växterna, måste det först absorberas av särskilda pigmentmolekyler. De viktigaste pigmenten i gröna växter är klorofyll A och B. De fungerar som ett slags antenner, som fångar upp fotoner. Växter har flera olika typer av pigment i bladen för att kunna absorbera ljus med olika våglängder och därmed utnyttja mer av energin i solljuset. Blad är gröna, för att klorofyll absorberar blått och rött ljus, medan grönt ljus reflekteras. Rödboken, eller blodboken, är en variant av den gröna boken. Bladens mörkröda färg beror på ett högt innehåll av anthocyaniner, som är röda färgpigment. Normalt överskuggar klorofyllpigment andra pigmenttyper i växters blad, men i blodboken är det alltså röda färgpigment som dominerar. Blodboken får emellertid fortfarande sin energi från fotosyntesen via klorofyll; den har bara ett ovanligt absorptionsspektrum.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj