Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Framtidens jordbruk växer under marken

Det växer svampar och växter i mörka tunnlar under världens storstäder. Underjordiskt jordbruk ger större avkastning och är mer klimatvänligt.

Växter växer under jorden - utan jord

33 meter under jord i ett gammalt skyddsrum i London, Storbritannien, växer både grönsaker och örter. Växterna skapar fotosyntes med hjälp av LED-lampor och växer i näringsrikt vatten istället för jord.

ImageSelect

Parkeringskällare förvandlas till svampkoloni

Ett övergett parkeringsgarage har förvandlats till en "gård" med ostronskivlingar. Svampens rotsystem, även kallat mycel, planteras i block av komprimerat hö täckta med plast för att bibehålla fukt.

Cycloponics

Shiitake levereras till lokala restauranger

Det franska företaget Cycloponics odlar shiitakesvamp som inte behöver ljus för att växa. Några veckor efter att svamparna har planterats skördas de och säljs till restauranger och affärer i närområdet.

Cycloponics

Violett ljus ger näring åt växter och örter

Forskare har visat att växter främst får sin näring av blått ljus (korta våglängder) och rött ljus (långa våglänger). LED-lamporna i Londons underjordiska jordbruk avger därför en kombination av rött och blått, vilket ger en ljus, violett glöd.

Ritzau Scanpix

Syrebubblor mjukar upp frön

Innan fröna planteras i den underjordiska gården i London läggs de i blöt i syresatt vatten. Syrebubblorna i vattnet knuffar runt fröna vilket gör att fröna öppnar sitt yttre skal. På så sätt gror växterna snabbare när fröna har planterats.

Ritzau Scanpix

Mjukvara vattnar risfält under Tokyo

Företaget Pasona har planterat ett risfält i källaren under en kontorsbyggnad i Tokyo, Japan. Risväxter odlas redan i träskområden i vissa delar av världen, men det underjordiska risfältet växer helt utan jord. Ljus och bevattning styrs av mjukvara.

Ritzau Scanpix

Svampsporer sprids

Svamparna på "gården" under Paris växer på hängande hyllor, vilket gör lokalerna enklare att städa. Anställda bär masker för att inte andas in svampsporer, vilket kan orsaka astma och lunginflammation.

Cycloponics

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj