Cycloponics

Framtidens jordbruk växer under marken

Det växer svampar och växter i mörka tunnlar under världens storstäder. Underjordiskt jordbruk ger större avkastning och är mer klimatvänligt.

Växter växer under jorden - utan jord

33 meter under jord i ett gammalt skyddsrum i London, Storbritannien, växer både grönsaker och örter. Växterna skapar fotosyntes med hjälp av LED-lampor och växer i näringsrikt vatten istället för jord.

ImageSelect

Parkeringskällare förvandlas till svampkoloni

Ett övergett parkeringsgarage har förvandlats till en "gård" med ostronskivlingar. Svampens rotsystem, även kallat mycel, planteras i block av komprimerat hö täckta med plast för att bibehålla fukt.

Cycloponics

Shiitake levereras till lokala restauranger

Det franska företaget Cycloponics odlar shiitakesvamp som inte behöver ljus för att växa. Några veckor efter att svamparna har planterats skördas de och säljs till restauranger och affärer i närområdet.

Cycloponics

Violett ljus ger näring åt växter och örter

Forskare har visat att växter främst får sin näring av blått ljus (korta våglängder) och rött ljus (långa våglänger). LED-lamporna i Londons underjordiska jordbruk avger därför en kombination av rött och blått, vilket ger en ljus, violett glöd.

Ritzau Scanpix

Syrebubblor mjukar upp frön

Innan fröna planteras i den underjordiska gården i London läggs de i blöt i syresatt vatten. Syrebubblorna i vattnet knuffar runt fröna vilket gör att fröna öppnar sitt yttre skal. På så sätt gror växterna snabbare när fröna har planterats.

Ritzau Scanpix

Mjukvara vattnar risfält under Tokyo

Företaget Pasona har planterat ett risfält i källaren under en kontorsbyggnad i Tokyo, Japan. Risväxter odlas redan i träskområden i vissa delar av världen, men det underjordiska risfältet växer helt utan jord. Ljus och bevattning styrs av mjukvara.

Ritzau Scanpix

Svampsporer sprids

Svamparna på "gården" under Paris växer på hängande hyllor, vilket gör lokalerna enklare att städa. Anställda bär masker för att inte andas in svampsporer, vilket kan orsaka astma och lunginflammation.

Cycloponics