Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Detta är världens tio högsta träd

Mammutträd, jätteeukalyptus och amerikansk sekvoja är alla över 80 meter höga. Men vilket träd är högst? Se listan här.

Shutterstock

Det är inte lätt att mäta höjden på ett verkligt högt träd, och många gamla mätningar är också kraftigt överdrivna. Även om det står så på många ställen finns det inte några träd som är 130 eller 150 meter höga. Tack vare nya mätmetoder med laser är de flesta forskare nu överens om att världens tio högsta trädarter är:

1. Amerikansk sekvoja (Seqouia sempervirens)

Det högsta kända exemplaret växer i Redwood National Park i den amerikanska delstaten Kalifornien. När det senast mättes år 2007 var det 115,56 meter högt.

2. Jätteeukalyptus (Eucalyptus regnans)

Det högsta kända exemplaret växer söder om huvudstaden Hobart på den australiensiska ön Tasmanien. När det senast mättes år 2008 var det 99,6 meter högt.

3. Douglasgran (Pseudotsuga menziesii)

Det högsta kända exemplaret växer vid Brummit Creek i den amerikanska delstaten Oregon. Det har inte mätts sedan 1998, då det var 99,4 meter högt. I dag är det mycket möjligt att det i själva verket innehar andraplatsen.

4. Sitkagran (Pseudotsuga sitchensis)

Det högsta kända exemplaret växer i Prairie Creek Redwoods State Park i den amerikanska delstaten Kalifornien. Det mättes år 2007 till en höjd av 96,7 meter.

5. Mammutträd (Sequoiadendron giganteum)

Det högsta kända exemplaret växer i King’s Canyon National Park i den amerikanska delstaten Kalifornien. Det mättes år 2007 till en höjd av 94,9 meter.

6. Gul meranti (Shorea faguetina)

Det högsta kända exemplaret växer i Tawau Hills National Park på den indonesiska ön Borneo. Det mättes senast år 2006 till en höjd av 88,3 meter.

7. Alpin eukalyptus (Eukalyptus delegatensis)

Det högsta kända exemplaret växer på den australiska ön Tasmanien. Det mättes senast år 2008 till en höjd av 87,9 meter.

8. Tapang (Koompassia excelsa)

Det högsta kända exemplaret växer i Malaysia. Det mättes senast år 2005 av den malayiska skogskommisionen. Då var det 85,8 meter högt.

9. Mörkröd meranti (Shorea argentifolia)

Det högsta kända exemplaret växer i Tawau Hills National Park på den indonesiska ön Borneo. Det mättes senast år 2003, då det hade en höjd av 84,9 meter.

10. Praktmeranti (Shorea superba)

Det högsta kända exemplaret växer i Tawau Hills National Park på den indonesiska ön Borneo. Det mättes senast år 2006 och hade då en höjd av 84,4 meter.

Läs också:

Kroppen

KÄNN DIN KROPP: Kvalster har sex i ditt ansikte

3 minuter
Fenomen inom fysiken

OS 2012 Hur mäter man servehastigheten?

0 minuter
Plants pain 15/2014
Växter

Kan växter känna smärta?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj