Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Detta är världens tio högsta träd

Mammutträd, sitkagran och amerikansk sekvoja är samtliga mer än 80 meter höga. Men vilket träd är världens största? Se de tio högsta träden här.

Shutterstock

Det är inte lätt att mäta höjden på ett verkligt högt träd, och många gamla mätningar är också kraftigt överdrivna. Men tack vare nya mättekniker med laser är de flesta forskare nu eniga om vilka som är världens tio högsta träd.

10. Praktmeranti (Shorea superba)

Den högsta praktmerantin växer i nation Tawau Hills National Park på den indonesiska ön Borneo. Det mättes senast år 2006 och hade då en höjd av 84,4 meter.

9. Mörkröd meranti (Shorea argentifolia)

Mörkröd meranti har fatt sitt namn på grund av sin röda bark. Det högsta mörkröda merantiträdet växer i Tawau Hills National Park på den indonesiska ön Borneo.

Det mättes senast år 2003, då det hade en höjd av 84,9 meter.

8. Tapang (Koompassia excelsa)

Tapang växer både i södra Thailand, Sumatra, Malaysia och på Borneo, men det högsta tapangträdet växer Malaysia. När det senast mättes, 2005, uppmättes det till 85,8 meter.

Tapangträd skiljer sig från andra träd med sin vitaktiga bark.

Tapangträd växer i flera asiatiska länder

Tapangträdet skiljer sig från andra träd med sin vita bark.

7. Alpin eukalyptus (Eukalyptus delegatensis)

Det högsta exemplaret av Alpin eukalyptus växer på den australiska ön Tasmanien. Den mättes senast 2008 och uppmättes då till 87,9 meter.

De unga bladen utvecklas från att vara röda till gröna, segelformade blad. Fullvuxna blad är grågröna, stora och har en spetsig ände.

6. Gul meranti (Shorea faguetina)

Det högsta gula merantiträdet växer i Maliau Basin Conservation Area, känd som Sabah’s Lost World i Malaysia.

Det upptäcktes av professor David Coomes och hans kolleger från universitetet i Cambridge 2016, som då uppmätte det till 89,5 meter. Trädet är alltså nästan lika högt som Big Ben i London.

5. Mammutträd (Sequoiadendron giganteum)

Mammutträd täcks av städsegröna, fjälliknande barr och får en kägelformad topp om de inte växer i närheten av andra träd. Mammutträden kallas ofta världens största träd på grund av sin höjd och omkrets.

Det högsta Mammutträdet finns i King’s Canyon National Park i Kalifornien. Det uppmättes 2007 till 94,9 meter högt.

Mammutträd tillhör världens största träd.

Mammutträd kan bli över 3000 år gamla.

4. Sitkagran (Pseudotsuga sitchensis)

Sitkagranen är ett kägelformat, grönt barrträd med platta och vassa barr. Sitkagranen kommer från Nordamerikas västkust och är uppkallat efter Sitka i Alaska.

Den högsta kända sitkagranen växer i Prairie Creek Redwoods State Park i Kalifornien. Det uppmättes 2007 till 96,7 meter.

3. Douglasgran (Pseudotsuga menziesii)

Douglasgranen är ett barrträd med långa och spetsiga barr. Douglasgranen kommer från Nordamerika, och det högsta kända exemplaret växer vid Brummit Creek i Oregon.

Den stora douglasgranen har inte mätts sedan 1998, men mätte då 99,4 meter. Det är därmed möjligt att det har vuxit sedan dess och borde inta en andraplats bland världens högsta träd.

2. Jätteeukalyptus (Eucalyptus regnans)

Jätteeukalyptus har grågröna blad, men bladen utvecklas från vagt hjärtformade blad till segelformade och vågiga vuxna blad. De flesta eukalyptusarter växer i Australien och på Tasmanien, men det finns även arter på Papua New Guinea.

Den högsta jätteeukalyptusen kallas Centurion och växer söder om huvudstaden på den australiska ön Tasmanien. När det senast mättes, 2008, var det 99,6 meter högt.

1. Amerikansk sekvoja (Seqouia sempervirens)

En amerikansk sekvoja är ett enormt barrträd med breda, gröna barr och en rödaktig bark – därav namnet. Den karaktäristiska amerikanska sekvojan växer på olika platser i Europa och USA.

Det högsta kända exemplaret växer i Redwood National Park i Kalifornien och går under namnet Hyperion.

Den senaste mätningen från 2007 uppmätte Hyperion till 115,56 meter, vilket gör den enorma sekvojan till världens högsta träd – hittills.

Amerikansk sekvoja i Kalifornien

Amerikansk sekvoja växer huvudsakligen i Kalifornien. Det är också där världens högsta exemplar – och världens högsta träd – finns.

Läs också:

Växter

Varför växer träden inte in i himlen?

0 minuter
Växter

Hur pumpar träd upp vatten?

1 minut
Växter

Hur mycket dricker ett träd?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj