Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Växter

Är svampar riktiga växter?

Hur är blomväxter och svampar besläktade?

En hattsvamp är för det första inte alls någon självständig levande enhet. Den är bara fruktkroppen av en mycket större organism. Svampen motsvarar biologiskt sett blomman på en växt, men det är faktiskt också den enda likhet som finns. Svampar och blomväxter är nämligen överhuvudtaget inte släkt med varandra. De utgör varsitt självständigt rike, den största och mest överordnade biologiska indelning man använder sig av. Svampar är så kallade heterotrofa organismer, vilket innebär att de är beroende av andra organismer för att få den energi de behöver. De lever som parasiter på, eller i symbios med, en växt eller bryter ned dött organiskt material. Svamparna spelar därför en mycket stor roll i det naturliga kretsloppet. Svampar saknar helt klorofyll och cellulosa, de två mest typiska växtämnena. Deras cellväggar består av kitin, som är samma ämne som insekternas yttre skelett består av. En svamp är uppbyggd av ett stort antal tunna trådar, som tillsammans bildar ett så kallat mycelium. Detta mycelium kan vara mycket stort. Det finns exemplar med en omfattning som skulle kunna mätas i hektar. Delen ovanför jordytan, det som vi normalt uppfattar som svampen, är i verkligheten det långt större myceliets fruktkropp. Den har till uppgift att sprida svampens sporer, så att den kan föröka sig. Svamparna delas upp i olika grupper, där de klassiska hattsvamparna bara utgör en enda grupp. Bland svamparna finner man så olika organismer som jäst- och mögelsvampar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj