Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Växter

Olika växter i närbild

Växter är nyckeln till liv

Växter är organismer med cellväggar som består av cellulosa, det vill säga långa rader av glukosmolekyler. Växter kan utföra en process som kallas fotosyntes där solljus, vatten och koldioxid omvandlas till glukos och syre. Därmed är det växter som ligger bakom större delen av syret i atmosfären och eftersom de också är en viktig matkälla för både djur och människor skulle livet på jorden bli mycket svårt om de en dag försvann. Växter omfattar allt från blommor, gräs och örter till träd, buskar och grödor. Det finns över 300 000 olika växtarter på jorden, men många är utsatta för press på grund av jordbruk, föroreningar, klimatförändringar och skövling av orörda naturområden. Utforska och ta del av våra artiklar för mer information om de livsnödvändiga växterna på vår jord.

Blad badar i solljus
© Shutterstock

Växter utför fotosyntes

Fotosyntesen av växter fyller vår luft med syre, men i själva verket är syre bara en restprodukt av processen. När växter gör fotosyntes är det primära syftet att bilda glukos och att bli större. Detta kommer oss tillgodo när vi odlar grödor eller planterar träd som så småningom ska bli byggmaterial.
.
Formeln för fotosyntes är:
6 CO2 + 6 H2O + ljusenergi → C6H12O6 (glukos) + 6 O2

© Shutterstock

Varför är växter gröna?

Växter får sin gröna färg på grund av pigmentet klorofyll. Klorofyll är en viktig del av växternas förmåga att ta upp energi från solen eftersom den absorberar solens blå och röda ljus. Klorofyll absorberar dock i princip ingenting av solens gröna ljus och detta reflekteras därför istället. Det är anledningen till varför växter är gröna.
Klorofyll finns i växternas kloroplast. Kloroplasten har en struktur som påminner om det järninnehållande transportproteinet hemoglobin som finns i våra röda blodkroppar. Klorofyll innehåller dock inte järn utan magnesium.

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj