Sju saker du inte visste om vatten

Ett embryo består till 95 procent av vatten och elefanter känner lukten av den klara vätskan flera kilometers håll. Vi ger dig kunskaper om vatten som du antagligen inte hade innan.

Vand_top

1. Ett foster består till 95% av vatten

Mängden vatten i din kropp krymper med åldern. Medan ett embryo under de första månaderna till 95 procent består av vatten är siffran nere på 77 procent för en nyfödd och en vuxen människa består av vatten till 60-70 procent. Två tredjedelar av vattnet finns i dina celler.

2. Jorden rymmer 800 biljoner olympiska simbassänger med vatten

Det flyter 1,5 miljarder kubikkilometer vatten på jorden. Det motsvarar 800 biljoner olympiska simbassänger med vatten. Om allt vatten fördelades jämt över jorden skulle djupet vara 3,7 kilometer.

3. Stjärna skjuter ut vatten i rymden

En ung, solliknande stjärna – som ligger 750 miljoner ljusår från jorden – skickar ut två gigantiska vattenstrålar i rymden. Med en hastighet på 200 000 kilometer i timmen gör sig stjärnan varje sekund av med en mängd vatten som motsvarar 100 miljoner gånger allt vatten i Amazonfloden. Astronomerna tror att det kan röra sig om en permanent del av solliknande stjärnors utveckling.

4. Elefanter kan känna doften av vatten

Elefanter känner doften av vatten på flera kilometers håll. Och det finns det goda skäl till. Forskare har identifierat de gener som är kopplade till luktsinnet hos 13 däggdjur. Studien visar att elefanter har 2 000 som är relaterade till luktsinnet. Det är nästan fem gånger så många som människan som endast har 396 kopplade dit.

5. Ett kilo nötkött kostar 15 500 liter vatten

Produktionen av livsmedel är en av världens största vattenslukare. Ett kilo choklad kostar 24 000 liter vatten att producera och ett kilo nötkött kostar 15 500 liter. En människa dricker sammanlagt cirka 1 000 liter vatten per år. Cirka 70 procent av världens vattenkonsumtion går också till boskap och grödor, medan endast 22 procent används inom industrin och åtta procent används i hemmen.

6. Enormt moln av vatten omringar svart hål

Universums största moln av vattenånga innehåller 140 biljoner gånger vattnet i jordens alla hav. Det enorma molnet ligger runt ett stort hål cirka 12 miljarder ljusår från jorden.

7. Bara en promille vatten går att dricka

Bara tre procent av jordens vatten är färskvatten, medan 97 procent är salt. Av färskvattnet är 70 procent låst i istäcken, 29 procent i underjordiska reservoarer och endast en reservoarer och endast en procent är drickbart.

Vatten vatten vaaaaaatten!

Nya mätningar från Nasa visar att jordens vattenresurser är på väg att torka ut. Läs mer om ingenjörernas räddningsplaner: