Vad heter världens största sjö?
För många är första tanken Bajkalsjön, som ligger i Ryssland och har en plats på Unescos världsarvslista.
Men Bajkalsjön är bara innehavare av titeln som världens äldsta och djupaste sjö.
Världens största sjö är Kaspiska havet som med sina 371 000 kvadratkilometer täcker ett område större än Tyskland. Som jämförelse är Bajkalsjön bara 31 722 kvadratkilometer till ytan.
Läs mer om världens största sjöar här i artikeln.
Här är världens fem största sjöar
Innehållsöversikt
Kaspiska havet
Världens största sjö

Kaspiska havet har olika miljöer beroende på om du befinner dig vid den norra eller södra änden av sjön. Norrut är sjön grund, består till stor del av färskvatten och på vintern fryser stora delar till. Mot den södra delen av sjön ökar både djup och salthalt.
- Yta: 371 000 km2.
- Bredd och längd: Kaspiska havet är 1 300 kilometer bred och 1 200 kilometer lång.
- Djup: 186 meter i genomsnitt.
Världens största sjö är Kaspiska havet
Sjön, som är en saltsjö, ligger i Östeuropa på gränsen mellan Europa och Asien. Länderna Azerbajdzjan, Iran, Ryssland, Kazakstan och Turkmenistan har kustlinjer till sjön.
Kaspiska havet har fått sitt namn eftersom det finns drag från både en sjö och ett hav. Den är dock klassad som en sjö, och därmed också världens största sjö.
Ur vetenskaplig synvinkel är Kaspiska havet en endorheisk sjö, vilket innebär att sjöns vattendrag inte rinner ut till några yttre sjöar eller hav utan hålls kvar.
Det resulterar i att vattnet bara kan försvinna genom avdunstning. Det hjälper till att skapa en ansamling av salt i vattnet, och därför är den här typen av sjöar saltare än havet – därav namnet saltsjö.
Vill du veta mer om världens andra rekord? Läs våra artiklar världens största land och världens högsta byggnad.
Övre sjön (Lake Superior)

Övre sjön är den största och minst förorenade sjön av Stora sjöarna.
- Yta: 82 350 km2.
- Bredd och längd: Övre sjön är 258 kilometer bred och 563 kilometer lång.
- Djup: 406 meter.
Övre sjön – eller Lake Superior – är världens största sötvattensjö, den näst största sjön i världen och den största och nordligaste sjön av de Stora sjöarna (The Great Lakes) mellan USA och Kanada.

De stora sjöarna är ett gemensamt namn för de fem stora sjöarna: Översta sjön, Huronsjön, Michigansjön, Eriesjön och Ontariosjön, som samtliga ligger på gränsen mellan USA och Kanada.
Sjön gränsar till delstaterna Minnesota, Wisconsin, Michigan och Ontario i Kanada. Den tar emot vatten från cirka 200 floder, varav de största är Nipigon och St. Louis.
Världens näst största sjö är en stor del av Saint Lawrence Seaway, en sjöfartsväg som förbinder Stora sjöarna med Atlanten. Mer än 100 miljoner ton gods transporteras på sjöfarten årligen.
Några av de viktigaste hamnstäderna på rutten är Duluth och Thunder Bay, varifrån stora mängder olja, spannmål, timmer och järnmalm seglas ut.
LÄS ÄVEN: Sveriges största sjö - och fyra andra stora sjöar i Sverige
Victoriasjön

Victoriasjöns kustlinje är 3 440 kilometer lång och består av mer än 3 000 öar.
Yta: 69 484 km2
Bredd och längd: Victoriasjön är 240 kilometer bred och 337 kilometer lång.
Djup: 82 meter.
Victoriasjön - även kallad Lake Victoria – är den största sjön i Afrika, den näst största sötvattensjön i världen och den tredje största sjön i världen.
Sjön, uppkallad efter den engelska drottningen Victoria, ligger i östra Afrika mellan Uganda, Tanzania, Kenya, Burundi och Rwanda.
Victoriasjön har över 200 olika fiskarter. Många av fiskarna är arter av ciklider, som återfinns inom ordningen abborrartade fiskar.

Varje år ger fisk från Victoriasjön föda åt 40 miljoner människor, men ekosystemet är drabbat både av överfiske och föroreningar – och det hotar det framtida fisket i sjön.
Runt sjöns stränder finns tätbebyggda jordbruksområden.
Det har bland annat lett till ökad erosion och föroreningar av sjön med konstgödsel och bekämpningsmedel från jordbruket.
Sjön har också plågats av storskalig invasion av vattenhyacinter, och 1998 var 80 procent av Ugandas 300 kilometer långa kustlinje helt täckt. Vattenhyacinterna ligger som en tjock filt på vattnet och orsakar stora problem för fisket och för ugandiska vattenkraftverk nära sjöstranden.
Dessutom ledde folkmordet i Rwanda 1994 till att många lik flöt ut i sjön och utgjorde en hälsorisk.
Sammantaget har allt detta orsakat stora miljöproblem för sjön och flera internationella ideella organisationer har under många år arbetat för att rädda den.
Huronsjön

Huronsjön är hem för världens största ö i en sjö - Manitoulin Island.
Yta: 60 700 km2
Bredd och längd: Huronsjön är 183 kilometer bred och 331 kilometer lång.
Djup: 229 meter.
Huronsjön – även kallad Lake Huron – är den tredje största sötvattensjön, den fjärde största sjön i världen och den näst största sjön av Stora sjöarna som ligger mellan USA och Kanada.
Sjön omges av den amerikanska delstaten Michigan och den kanadensiska provinsen Ontario, och utgör – precis som Övre sjön – en stor del av Saint Lawrence Seaway.
Timmer och kommersiellt fiske har varit viktiga ekonomiska aktiviteter i Huronsjönregionen. Dessutom är den norra bukten, Georgian Bay, ett populärt semestermål på grund av sina badstränder och omgivande små öar.
Huronsjön var den första av de stora sjöarna som upptäcktes av européer när de två franska upptäcktsresande Samuel de Champlain och Étienne Brûlé nådde Georgian Bay 1615.
Michigansjön

USA:s tredje största stad, Chicago, ligger i den södra delen av Michigansjön.
- Yta: 57 757 km2.
- Bredd och längd: Michigansjön är 190 kilometer bred och 517 kilometer lång.
- Djup: 281 meter.
Michigansjön – även kallad Lake Michigan – är den fjärde största sötvattensjön och den femte största sjön i världen.
Sjön är också en del av Stora sjöarna, och den enda i sitt slag som ligger i USA. Som namnet antyder ligger sjön nära delstaten Michigan.
Sjön är ansluten till Huronsjön via Mackinacsundet, och därför är den också viktig i samband med Saint Lawrence Seaway.
Utsläpp av avloppsvatten från storstäder – bland annat från Chicago, som ligger vid den södra delen av sjön – har orsakat allvarliga föroreningar av sjön, vilket hotar den ekologiska balansen. Trots detta är många områden längs sjön populära turistmål.
Vilken är Europas största sjö?

Den nordvästra delen av Ladoga var tidigare finsk.
Europas största sjö är Ladoga. Den ligger i nordvästra Ryssland, precis vid finska gränsen.
Europas största sjö har en yta på 18 400 km 2 och är 380 meter djup i den norra delen.
Sjön rinner ut i och fortsätter som den ryska floden Neva, som rinner genom S:t Petersburg och vidare till Finska viken.
Klimatet runt Ladoga är kallt och under vintermånaderna är sjön helt täckt av is.
I norra delen av sjön är kusten kantad av höga stenar, och på grund av dimma och ihållande stormar är sjön känd för att innebära svår segling.
Sjön döljer också många öar. Där finns cirka 660 öar, varav den största är Riyekkalan-Sari.
- Källor: Den Store Danske och Britannica*