Shutterstock
Nilen är världens längsta flod.

Världens längsta flod

Nilen är världens längsta flod. Den rinner 6 650 kilometer genom Afrika och mynnar ut i Medelhavet vid Egypten. Nilen följs tätt av Amazonfloden, som bara är några kilometer kortare. Vissa forskare tror till och med att den sydamerikanska floden i själva verket är världens längsta flod.

Världens längsta flod

Nilen slingrar sig 6 650 kilometer genom nordöstra Afrika från dess sydligaste källa i Victoriasjön i södra Uganda och mynnar ut i Medelhavet på Egyptens norra kust.

Nilen är världens längsta flod, men det är inte många kilometer som skiljer den från Amazonfloden, världen näst längsta flod. Amazonfloden i Sydamerika är bara 155 kilometer kortare, och 2007 kom till och med brasilianska forskare med ett häpnadsväckande tillkännagivande.

Efter en lång expedition upp i Perus snötäckta berg hade forskarna hittat en ny källa för floden, vilket skulle innebära att dess totala längd är 6 800 kilometer.

Men upptäckten mötte motstånd från flera experter som hävdade att Nilen var världens längsta flod, och eftersom de brasilianska forskarna aldrig publicerade sina fynd och därmed inte definitivt bevisade att Amazonfloden har en högre källa, anses Nilen fortfarande vara jordens längsta flod.

Här är världens längsta floder:

  1. Nilen (6 650 kilometer)
  2. Amazonfloden (6 400 kilometer)
  3. Yangtze (6 300 kilometer)
  4. Mississippi-Missouri-Red Rock (5 969 kilometer)
  5. Jenisej (5 539 kilometer)
  6. Gula floden (5 500 kilometer)
  7. Ob-Irtysj (5 410 kilometer)
  8. Rio de la Plata-Paraná-Rio Grande (4 880 kilometer)

Nilen

Längd: 6 650 kilometer.
Länder: Uganda, Sudan, Kenya, Egypten, Tanzania, Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo, Eritrea, Burundi och Rwanda

Världens längsta flod består egentligen av två floder: Vita Nilen som har sitt ursprung i Victoriasjön i Uganda och Blå Nilen som har sitt ursprung i Tanasjön i Etiopien.

De två floderna möts i Sudan och rinner därifrån genom Sudan och Egypten innan Nilen rinner ut i Medelhavet i det så kallade Nildeltat i norra Egypten.

Nildeltat mäter 24 000 kvadratkilometer, vilket gör det till ett av de största floddeltan i världen.

Blå Nilen och Vita Nilen smälter samman i Sudans huvudstad Khartoum.

Även om floderna inte alltid ser vita eller blåa ut är detta den Vita Nilen (till höger) och den Blå Nilen (till höger).

© Wikimedia Commons

Nilen har av många kallats "civilisationens vagga", eftersom det forntida egyptiska riket uppstod för cirka 3 000 år f.Kr. sedan längs flodens strand.

Frekventa översvämningar av floddalen under sommarmånaderna gjorde jorden mycket bördig, och den livsviktiga jorden välsignades därför årligen av den sittande faraon och guden Hapi.

Utan Nilen hade det antika Egypten inte kunnat utvecklas som det gjorde. Nilen försåg öknen med vatten och gjorde det möjligt att odla grödor i det annars så torra landskapet.

Dessutom var Nilen en viktig transportled för egyptierna, och gjorde det möjligt att transportera varor och byggmaterial över långa avstånd.

Konungarnas dal vid Nilens västra strand.

Konungarnas dal ligger utmed Nilens västra strand i Egypten. Där ligger faraonerna från Nya Riket begravda – däribland den berömda faraon, Tutankhamon.

© Shutterstock

De flesta av städerna i det antika Egypten låg nära Nilen, och möjligheten att odla marken längs flodens stränder skapade enorm rikedom, vilket gjorde det möjligt att finansiera byggandet av bland annat pyramiderna i Giza (uppförda omkring 2600 f.Kr.) nära Kairo och templet i Karnak (byggt cirka 1900 f.Kr.), nära staden Luxor.

I dag är världens längsta flod fortfarande en viktig och avgörande resurs när det gäller energiförsörjning, jordbruk, transporter och allmän ekonomisk tillväxt i nordvästra Afrika.

Amazonfloden

Längd: 6 400 kilometer.

Länder: Brasilien, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Venezuela, Peru och Surinam.

Amazonfloden blev först känd för västvärlden när den spanska conquistadoren Francisco de Orellana upptäckte floden av en slump 1541.

Några år tidigare hade Orellana erövrat Inkariket, men hans törst efter guld var inte släckt inte och i början av 1540-talet ledde han en expedition för att hitta det mytomspunna guldlandet El Dorado.

1541 kom expeditionen med de spanska conquistadorerna till Amazonfloden och de blev de första européerna att segla uppför den gigantiska floden som sträcker sig 6 400 kilometer genom Sydamerika – från dess källa i Anderna till dess mynning i Atlanten.

Francisco Orellana döpte floden efter de kvinnliga krigarna från den grekiska mytologin som gick under namnet amazonerna.

Anledningen till detta var att den spanska conquistadoren var med om att bli beskjuten av långhåriga krigare i bastkjolar beväpnade med blåsrör, som han felaktigt antog var kvinnor.

Amazonfloden hamnar på andra plats bland världens längsta floder, men mätt i vattenvolym når ingen flod upp till Sydamerikas största flod.

Det finns drygt 2 000 fiskarter i Amazonfloden – inklusive pirayan.

Amazonfloden rymmer drygt 2 000 olika fiskarter, allt från elektriska ålar till stim av blodtörstiga pirayor.

© Shutterstock

Man räknar med att mellan 15 och 20 procent av allt sötvatten som rinner ut i världshaven kommer från Amazonfloden.

Varje sekund släpper den jättelika floden ut över 200 000 kubikmeter vatten i Atlanten, vilket gör den mer vattenrik än Nilen, Mississippifloden och Yangtze tillsammans.

Det motsvarar att Amazonfloden genererar en liter dricksvatten för var och en av jordens sju miljarder människor på mindre än en minut.

Yangtze

Längd: 6 300 kilometer.

Länder: Kina

Yangtze är en viktig källa för liv för Kinas nästan 1,4 miljarder människor.

Den gigantiska floden har sin källa i Tibets glaciärer och rinner 6 300 kilometer genom Kina till sin mynning vid miljonstaden Shanghai på landets östkust.

Världsnaturfonden, WWF, uppskattaratt ungefär en tredjedel av Kinas befolkning bor runt Yangtze, och med sin status som världens tredje längsta flod levererar den även dricksvatten motsvarande 40 procent av Kinas totala konsumtion.

Dessutom är 70 procent av risproduktionen, 40 procent av spannmålsproduktionen och 40 procent av Kinas totala BNP ett direkt resultat av Yangtzes livgivande vatten.

Men Yangtze för också död och förstörelse med sig.

Floden svämmar ofta över sina stränder, och översvämningar har orsakat stor förstörelse och krävt miljontals liv genom historien.

Den 18 augusti 1931 svämmade Yangtze över sina stränder vilket ledde – direkt och indirekt – till att 3,7 miljoner människor omkom under de följande månaderna. Översvämningen anses vara en av de största naturkatastroferna på 1900-talet.

För att undvika liknande katastrofer har Kina investerat miljardtals kronor på att bygga dammar. Den mest sensationella invigdes 2006 och heter De tre ravinernas damm.

Dammen ligger i Hubeiprovinsen och är med sin höjd på 180 meter och en längd på över 2 000 meter världens största.

De tre ravinernas damm vid Yangtze.

De tre ravinernas damm vid floden Yangtze kostade nästan 200 miljarder kronor att bygga och den imponerande strukturen har kallats vår tids kinesiska mur.

© Shutterstock

De tre ravinernas damm omfattar en konstgjord sjö som är en och en halv gång större än Danmark.

Dammen är också en del av världens största vattenkraftverk, som kan leverera 22 500 megawatt. Som jämförelse levererar ett genomsnittligt kol- eller kärnkraftverk cirka 1 000 megawatt.

Under de senaste decennierna har marken runt Yangtze förvandlats till jordbruksmark och industriområden.

Förvandlingen har bland annat fått stora konsekvenser för djurlivet i floden, inte minst för Yangtzes sista däggdjur, asiatisk tumlare.

Enligt WWF finns det i dag bara mellan 1 000 och 1 800 exemplar kvar av det starkt hotade däggdjuret i Kinas längsta flod .

Mississippifloden

Längd: 5 969 kilometer.

Länder: USA och Kanada

Mississippifloden är Nordamerikas största flodsystem och världens fjärde längsta flod.

När man räknar bifloden från källan till Missouri är Mississippifloden knappt 6 000 kilometer lång.

Flodsystemet avvattnar cirka 3,2 miljoner kubikkilometer – eller vad som motsvarar nästan hälften av USA:s 48 sammanhängande delstater och en liten del av Kanada.

Själva ordet Mississippi kommer från ett Ojibwa indiskt namn "Messipi" som betyder "stor flod".

Mississippifloden har spelat en avgörande roll i USA:s historia och under 1800-talet började handelsmän transportera stora mängder varor mellan staterna med hjulångare på Mississippifloden.

Det växte även upp stora lantbruk runt Mississippiflodens strand, och floden blev därmed en viktig bit i USA:s ekonomiska tillväxt under industrialiseringen.

Mississippifloden utgör miljön till författaren Mark Twains klassiker Huckleberry Finn.

Författaren Mark Twain växte upp längs Mississippi och han är bland annat känd för romanen Huckleberry Finn som utspelar sig längs samma flod.

© Wikimedia Commons

Mississippifloden har dock också fört stor ödeläggelse med sig.

Floden har svämmat över sina stränder många gånger, vilket orsakat stora översvämningar genom tiderna.

Den värsta översvämningen i nutid
inträffade 1993 när vattennivåerna i på sensommaren nådde 14 meter över sin normala nivå.

Sammanlagt drabbades 73 städer av översvämningarna, som ledde till att 47 människor omkom, 50 000 hem förstördes och att skador orsakades för mellan 15 och 20 miljarder dollar.

Jenisej

Längd: 5 539 kilometer.
Länder: Ryssland och Mongoliet.

Jenisej är Rysslands största flod och den har en längd på över 5 500 kilometer.

Floden består av Stora Jenisej och Lilla Jenisej, som har sina ursprung i Sayanbergen i Ryssland respektive Mongoliet. De båda floderna flyter samman och mynnar ut i norra delarna av Karahavet.

Jenisej är något kortare än Mississippifloden, men vattenflödet är en och en halv gång större än i Nordamerikas största flod.

Jenisej är drygt 5 500 kilometer lång och rinner ut i Karasjön i norra Sibirien.

Jenisej flyter genom den sibiriska storstaden Krasnojarsk, hem för nästan en miljon invånare.

© Shutterstock

Jenisej avvattnar 2,5 miljoner kubikkilometer i centrala Sibirien, och floden rymmer 55 unika fiskarter, däribland sibirisk stör och arktisk flundra.

Det är dock inte bara vilda djur som frodas vid floden Jenisej.

Rysslands största vattenkraftverk – och världens sjätte största – Sayano-Shushenskaya HPP ligger vid floden Jenisej, på gränsen mellan Krasnoyarsk-territoriet och Khakassia.

Bygget av vattenkraftverket påbörjades 1956 och slutfördes 1972. Vattenkraftverket har en damm på 242 meter och levererar 6 000 MW el till den ryska befolkningen.

Gula floden

Längd: 5 500 kilometer.
Länder: Kina

Gula floden kallas ofta födelseplatsen för Kinas civilisation. På stranden av floden uppstod landets första dynasti, Xia-dynastin, för nästan 4 000 år sedan.

En välkänd legend om kejsar Yu säger att han tämjde en massiv översvämning av Gula floden för nästan 4 000 år sedan.

Genom att stoppa översvämningarna gjorde han det möjligt att etablera ett bördigt jordbruk, vilket senare banade väg för Kinas första dynasti.

2016 fann forskare bevis för att den mytomspunna översvämningen ägde faktiskt rum för knappt 4 000 år sedan.

Kol 14-analys av barnskelett från perioden tyder på att en stor jordbävning orsakade massiva översvämningar i Gula floden för just 4 000 år sedan.

Forskarna hittade också spår av jordskred som blockerade Gula flodens lopp i provinsen Qinghai nära Tibet.

Enligt legenden skulle kejsar Yu ha tämjt den översvämmade floden genom att organisera en utgrävning som ändrade flodens lopp. Den historien stöds av de nya arkeologiska fynden.

Gula floden rinner ut i Bohai i norra delen av Gula havet.

Gula flodens gulaktiga färg är ett resultat av att floden innehåller stora mängder av den mycket finkorniga jordtypen som kallas silt.

© Shutterstock

Förbrukningen av vatten från floden har ökat stadigt sedan 1940-talet i takt med Kinas växande befolkning och ekonomi.

Ett av ordförande Maos sista projekt var att bygga kanaler som förde vatten från Yangtze och andra floder i södra Kina norrut till Gula floden-området.

I dag är över 120 miljoner människor beroende av vattnet från Gula floden, som främst används för att bevattna åkrarna, men också som dricksvatten och som resurs inom industrin.

Dessutom har flera dammar med vattenkraftverk byggts längs floden.

Mängden vatten i Gula floden fluktuerar mycket. Under översvämningssäsongen från juli till oktober kan det finnas sjutton gånger så mycket vatten i floden som det är på vintern i den övre delen av floden.

Ob-Irtysj

Längd: 5 410 kilometer.

Länder: Ryssland, Kazakstan, Kina och Mongoliet.

Ob är den största floden i västra Sibirien och den näst största floden i Ryssland när bifloden Irtysh räknas i den totala längden.

Floden har sitt ursprung i Altajbergen och mynnar ut i Obbukten i Karahavet efter att ha smält samman med flera andra floder.

Ob är farbar under större delen av sitt lopp, men floden är täckt av is under halva året.

Istäcket smälter först söderut och på våren översvämmas stora områden runt älvens nedre delar.

Obfloden är rik på vilda djur och det uppskattas att omkring 170 olika fågelarter lever runt den 5 410 kilometer långa floden.

Rio de la Plata-Paraná-Rio Grande

Längd: 4 880 kilometer.
Länder: Brasilien, Paraguay, Uruguay, Bolivia och Argentina.

Paranás flodsystem består av floderna Rio de la Plata, Paraná och Rio Grande och är Sydamerikas näst största flod med en längd på 4 880 kilometer.

Flodsystemet har sin källa i Brasilien och rör sig mot Sydamerikas östkust mellan Uruguay i norr och Argentina i söder.

Flodsystemet mynnar ut i Río de la Plata, en stor, trattformad vattenmassa på Sydamerikas sydöstra kust.

Rio de la Plata är hem för mer än 500 fågelarter.

Reserva Ecologica Costanera Sur ligger vid Rio de la Plata i Buenos Aires och är ett gigantiskt naturreservat på 350 hektar. Reservatet rymmer 500 unika fågelarter – däribland världens minsta fågel, kolibrin.

© Shutterstock

Både Argentinas huvudstad Buenos Aires och Uruguays huvudstad Montevideo ligger utmed Río de la Plata.

Rio de la Plata hyser Sydamerikas största hamn – belägen i Buenos Aires – och man räknar med att upp till 96 procent av Argentinas sjöfartstrafik passerar genom denna hamn.