Varifrån kommer bananflugor?

Det verkar som de uppstår ur intet och de svärmar runt mogen frukt i ditt kök. Men med ett enkelt trick kan du bli av med de irriterande bananflugorna.

19 september 2018

Förr i tiden trodde man att råttor uppstod spontant i avfallshögar, att flugor bildades i ruttet kött och att kvalster var något som bara uppkom när ätligt avfall fick lov att ligga för länge.

Detta fenomen, som också kallas uralstring, var ett legitimt forskningsområde när naturvetenskapen såg dagens ljus och något som många lärda sysslade med och skrev avhandlingar om.

Intet kommer ur intet

Men i takt med att mikroskopen blev bättre insåg man att det inte finns något som uppstår ur ingenting.

Råttorna smög sig in under natten, flugorna kom surrandes och la ägg på köttet, som sedan utvecklades till larver och vuxna flugor, och kvalstren uppstod eftersom vuxna kvalster kröp dit och la ägg.

När man ser hur en frukt plötsligt är omgiven av bananflugor är det nästan lätt att börja tro på uralstring, men då är det bara att ta sig en närmare titt.

Lägg frukten kallt

Bananflugor är så små att man sällan upptäcker att det kommer en enstaka fluga flygandes förbi, ditlockad av doften av övermogen frukt. Flugan lägger sina ägg och försvinner igen.

Man kan naturligvis också fått med sig flugäggen via frukt som inhandlats i affären. Man ser inte äggen – om man inte använder mikroskop, vill säga, men några dagar senare är det fullt av bananflugor runt frukten.

Om du vill slippa de små flygfäna finns det ett enkelt trick: Lägg frukten i kylskåpet. Bananflugor gillar nämligen inte kyla.

Spara aldrig in på utrustningen

Med en Illustrerad Vetenskap inom räckhåll är du väl rustad att förstå naturen runt dig – från minsta, lilla blomma till största, glupskaste rovdjur. Om du tecknar en prenumeration nu, så kontrar vi med ett erbjudande som gör dig redo för alla utomhusstrapatser. Du får:

  • En snygg och vattentät ryggsäck från Outpack
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap
  • Digital tillgång till de senaste 12 numren av tidningen

Och du får alltihop till ett fördelaktigt pris: Bara 89 kronor.

LÖS IN DITT ERBJUDANDE HÄR

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: