bananflugor

Varifrån kommer bananflugor?

Det verkar som de uppstår ur intet och de svärmar runt mogen frukt i ditt kök. Men med ett enkelt trick kan du bli av med de irriterande bananflugorna.

Förr i tiden trodde man att råttor uppstod spontant i avfallshögar, att flugor bildades i ruttet kött och att kvalster var något som bara uppkom när ätligt avfall fick lov att ligga för länge.

Detta fenomen, som också kallas uralstring, var ett legitimt forskningsområde när naturvetenskapen såg dagens ljus och något som många lärda sysslade med och skrev avhandlingar om.

Intet kommer ur intet

Men i takt med att mikroskopen blev bättre insåg man att det inte finns något som uppstår ur ingenting.

Råttorna smög sig in under natten, flugorna kom surrandes och la ägg på köttet, som sedan utvecklades till larver och vuxna flugor, och kvalstren uppstod eftersom vuxna kvalster kröp dit och la ägg.

När man ser hur en frukt plötsligt är omgiven av bananflugor är det nästan lätt att börja tro på uralstring, men då är det bara att ta sig en närmare titt.

Lägg frukten kallt

Bananflugor är så små att man sällan upptäcker att det kommer en enstaka fluga flygandes förbi, ditlockad av doften av övermogen frukt. Flugan lägger sina ägg och försvinner igen.

Man kan naturligvis också fått med sig flugäggen via frukt som inhandlats i affären. Man ser inte äggen – om man inte använder mikroskop, vill säga, men några dagar senare är det fullt av bananflugor runt frukten.

Om du vill slippa de små flygfäna finns det ett enkelt trick: Lägg frukten i kylskåpet. Bananflugor gillar nämligen inte kyla.

Läs också:

Volcano Eruption Lava
Vulkaner

Vilken vulkan är farligast?

2 minuter
Växter

Detta är världens tio högsta träd

2 minuter
Bølgen1
Tsunami

Jättetsunami hotar norsk by

2 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!