Shutterstock
Bananflugor i frukt

Varifrån kommer bananflugor?

Det verkar som de uppstår ur intet och de svärmar runt mogen frukt i ditt kök. Men med ett enkelt trick kan du bli av med de irriterande bananflugorna.

Bananflugor i köket

Den varma sommartemperaturen är över oss igen och när värmen stiger, invaderar de små flugorna våra kök. Men varifrån smyger de in?

Förr i tiden trodde man att råttor uppstod spontant i avfallshögar, att flugor bildades i ruttet kött och att kvalster var något som bara uppkom när ätligt avfall fick lov att ligga för länge.

Detta fenomen, som också kallas uralstring, var ett legitimt forskningsområde när naturvetenskapen såg dagens ljus och något som många lärda sysslade med och skrev avhandlingar om.

Intet kommer ur intet

Men i takt med att mikroskopen blev bättre insåg man att det inte finns något som uppstår ur ingenting.

Råttorna smög sig in under natten, flugorna kom surrandes och la ägg på köttet, som sedan utvecklades till larver och vuxna flugor, och kvalstren uppstod eftersom vuxna kvalster kröp dit och la ägg.

När man ser hur en frukt plötsligt är omgiven av bananflugor är det nästan lätt att börja tro på uralstring, men då är det bara att ta sig en närmare titt.

Varifrån kommer bananflugor?

Sommaren är bananflugornas tid. Men hur kommer de små djuren in i ditt kök?

© Shutterstock

Varifrån kommer bananflugor?

Sommaren är bananflugornas tid, och speciellt i augusti då temperaturen står som högst, är det stor sannolikhet att ditt kök invaderas av de små tyrannerna.

Bananflugor kallas också fruktflugor eller ättiksflugor, vilket indikerar vilka matvaror de dras till.

Bananflugor är så små att man sällan upptäcker att det kommer en enstaka fluga flygandes förbi, ditlockad av doften av övermogen frukt. Flugan lägger sina ägg och försvinner igen.

Läs också: Spindlar i Sverige

Man kan naturligvis också fått med sig flugäggen via frukt som inhandlats i affären. Man ser inte äggen – om man inte använder mikroskop, vill säga, men några dagar senare är det fullt av bananflugor runt frukten.

Om du vill slippa de små flygfäna finns det ett enkelt trick: Lägg frukten i kylskåpet. Bananflugor gillar nämligen inte kyla.

© Claus Lunau/Shutterstock

Efter parningen lägger honan upp till 400 ägg i små grupper, till exempel på rutten frukt.

© Claus Lunau/Shutterstock

Efter 15-24 timmar kryper små larver ut ur äggen.

© Claus Lunau/Shutterstock

Larverna växer och ömsar hud två gånger de kommande två dagarna.

© Claus Lunau/Shutterstock

De stora larverna använder två till tre dagar för att äta sig ännu större.

© Claus Lunau/Shutterstock

Larverna förpuppar sig och tar 3,5 till 4,5 dagar för att utvecklas till vuxna flugor.

© Claus Lunau/Shutterstock

Cirka tio dagar efter kläckningen är bananflugan redo att para sig.

Hur blir man av med bananflugor?

När temperaturen sjunker under hösten försvinner också bananflugorna. Bananflugor tycker nämligen inte om kyla.

Hvis du vil slippe for de små pestilenser, kan du starte med et trick: Læg din frugt i køleskabet og fjern alle de ting, som tiltrækker dem.

Efter at have fjernet de ting som tiltrækker bananfluerne, kan et simpelt trick med eddike og opvaskemiddel hjælpe dig på vej.

Lav en skål med eddike og en smule opvaskemiddel. Da bananfluer er vilde med eddike, vil de blive tiltrukket af duften, men opvaskemidlet gør, at overfladespændingen ændres, så bananfluerne ikke kan flyve op af glasset igen.