Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bananflugor i frukt

Varifrån kommer bananflugor?

Det verkar som de uppstår ur intet och de svärmar runt mogen frukt i ditt kök. Men med ett enkelt trick kan du bli av med de irriterande bananflugorna.

Shutterstock

Bananflugor i köket

Den varma sommartemperaturen är över oss igen och när värmen stiger, invaderar de små flugorna våra kök. Men varifrån smyger de in?

Förr i tiden trodde man att råttor uppstod spontant i avfallshögar, att flugor bildades i ruttet kött och att kvalster var något som bara uppkom när ätligt avfall fick lov att ligga för länge.

Detta fenomen, som också kallas uralstring, var ett legitimt forskningsområde när naturvetenskapen såg dagens ljus och något som många lärda sysslade med och skrev avhandlingar om.

Intet kommer ur intet

Men i takt med att mikroskopen blev bättre insåg man att det inte finns något som uppstår ur ingenting.

Råttorna smög sig in under natten, flugorna kom surrandes och la ägg på köttet, som sedan utvecklades till larver och vuxna flugor, och kvalstren uppstod eftersom vuxna kvalster kröp dit och la ägg.

När man ser hur en frukt plötsligt är omgiven av bananflugor är det nästan lätt att börja tro på uralstring, men då är det bara att ta sig en närmare titt.

Varifrån kommer bananflugor?

Sommaren är bananflugornas tid. Men hur kommer de små djuren in i ditt kök?

© Shutterstock

Varifrån kommer bananflugor?

Sommaren är bananflugornas tid, och speciellt i augusti då temperaturen står som högst, är det stor sannolikhet att ditt kök invaderas av de små tyrannerna.

Bananflugor kallas också fruktflugor eller ättiksflugor, vilket indikerar vilka matvaror de dras till.

Bananflugor är så små att man sällan upptäcker att det kommer en enstaka fluga flygandes förbi, ditlockad av doften av övermogen frukt. Flugan lägger sina ägg och försvinner igen.

Man kan naturligvis också fått med sig flugäggen via frukt som inhandlats i affären. Man ser inte äggen – om man inte använder mikroskop, vill säga, men några dagar senare är det fullt av bananflugor runt frukten.

Om du vill slippa de små flygfäna finns det ett enkelt trick: Lägg frukten i kylskåpet. Bananflugor gillar nämligen inte kyla.

Hur blir man av med bananflugor?

När temperaturen sjunker under hösten försvinner också bananflugorna. Bananflugor tycker nämligen inte om kyla.

Hvis du vil slippe for de små pestilenser, kan du starte med et trick: Læg din frugt i køleskabet og fjern alle de ting, som tiltrækker dem.

Efter at have fjernet de ting som tiltrækker bananfluerne, kan et simpelt trick med eddike og opvaskemiddel hjælpe dig på vej.

Lav en skål med eddike og en smule opvaskemiddel. Da bananfluer er vilde med eddike, vil de blive tiltrukket af duften, men opvaskemidlet gør, at overfladespændingen ændres, så bananfluerne ikke kan flyve op af glasset igen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj