Varför sjunger frusna sjöar?

När det är riktig vinter och vi åker skridsko på sjöarna, låter isen ibland som laserpistoler eller valsång. Vad är det för ljud och hur uppstår de?

© Shutterstock

Även om det kan låta som om sjöarna sjunger, så kommer ljudet i själva verket från sprickor i isen.

Sprickorna är isens sätt att bli av med uppsparad energi och spänningar som uppstår när stigande och fallande temperaturer får isen att utvidgas och dra ihop sig.

När energin frisätts för att isen spricker, så vibrerar isen och vibrationerna sprids till luften ovanför sjön som ljud. Om flera sprickförgreningar sprider sig samtidigt kan ljudet påminna om en hel symfoni av toner.

Frostsprickor låter som laserpistoler

Sjöar sjunger i synnerhet när de är av en viss storlek. Om en sjö är över 10 000 kvadratmeter ökar sannolikheten att flera spricksystem breder ut sig samtidigt.

Isens sång har inspirerat till beskrivningar som "det ljud laserpistoler gör i tecknad film", "när man står vid skenorna och ett tåg är på väg", eller "en stor, tunn metallplatta som sätts i svängningar".

Temperaturändringar pressar isen

Sprickor i isen uppstår för att trycket förändras när temperaturändringar får isen att dra ihop sig och expandera.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Vatten tar mest plats vid 0 °C

Vatten tar mest plats vid fryspunkten. Både kallare och varmare temperaturer får vattnets volym att falla och det är som minst vid fyra grader.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Nedkylning drar i isen

I takt med att temperaturen minskar till under 0 °C stiger isens densitet och den drar ihop sig. Isen blir också styvare och båda delarna ökar risken för sprickor.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Värme gör sjön för liten

När isen värms upp på våren eller varma vinterdagar, utvidgas den och sjönblir så att säga för liten för isen som anpassar sig genom att slå upp sprickor.

Ljudet är så speciellt att artisten Marc Namblard har gett ut en hel CD med ljud från och dedikerat till den franska sjön Lac de Pierre-Percée.

LÄS ÄVEN: Sveriges största sjö - och fyra andra stora sjöar i Sverige

Isen sjunger morgon och kväll

Eftersom isen främst sjunger på grund av temperaturförändringar är morgon och kväll de bästa tiderna att lyssna på issång. Då förändras temperaturen som snabbast.

Sången är speciellt tydlig på våren, då det blir mycket kallt på natten men solen står länge och högt på himlen under dagstimmarna.

Sprickorna är inte nödvändigtvis en varningssignal, eftersom de kan uppstå utan att isens bärkraft förstörs. Men kontrollera att isen bär innan du vågar dig ut på naturens stora, frusna högtalare.

VIDEO: Sätt på dig hörlurarna och lyssna på en sjungande issjö.

Den sjungande sjön finns nära Grundtjärn i norra Sverige. Video: Jonna Jinton.