© Photo by Danielle Barnes on Unsplash
Naturen

Varför är det kallare på Sydpolen än på Nordpolen?

Sydpolen har en klart lägre temperatur än Nordpolen, och det beror i synnerhet på två väsentliga skillnader – höjden över havet och avståndet till öppet hav. Nordpolen är placerad precis mitt i Arktiska havet, och trots att havet här är täckt av is, kommer värmen från havsströmmarna att leda energi upp genom isen. Sydpolen ligger däremot på en kontinent, nämligen Antarktis, så här finns ingen värmetransport från havsströmmar under isen – och det närmaste avståndet till istäckt hav är över 500 kilometer.

Sydpolen har en klart lägre temperatur än Nordpolen, och det beror i synnerhet på två väsentliga skillnader – höjden över havet och avståndet till öppet hav.

Nordpolen är placerad precis mitt i Arktiska havet, och trots att havet här är täckt av is, kommer värmen från havsströmmarna att leda energi upp genom isen.

Sydpolen ligger däremot på en kontinent, nämligen Antarktis, så här finns ingen värmetransport från havsströmmar under isen – och det närmaste avståndet till istäckt hav är över 500 kilometer.

Dessutom är det som nämnts stor skillnad på hur högt över havet de båda polerna är placerade.

Befinner man sig på Nordpolen, är man bara några meter över havsytan, medan man är nästan tre kilometer över havets yta när man befinner sig på Sydpolen.

Uppe på höjden sjunker lufttrycket, och det ger betydligt lägre temperaturer.

Läs också:

Antartica sunset
Is

Klimat: Tropisk hav smelter isen i Antarktis

0 minuter
Antartica
Naturen

Vad är klockan på Antarktis?

0 minuter
Klimatförändringar

Gigantiskt projekt ska rädda Antarktis

2 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!