Var vattennivån högre före senaste istiden?
Forskarna har tagit fram en karta som illustrerar den skandinaviska kustlinjen för cirka 130 000 år sedan då vattennivån var betydligt högre än i dag. Om vattenstånden blir så höga igen ser det inte speciellt bra ut för huvudstäderna i Norden.

Havsytans nivå låg i slutet av den senaste mellanistiden (för 130 000 till 115 000 år sedan) sex meter högre än i dag.
Under en kort period på cirka tusen år kan den ha legat hela nio meter högre.
I Skandinavien såg kustlinjen på många ställen väldigt annorlunda ut, och om det hade varit så i dag skulle en rad huvudstäder stå under vatten.
Vattennivån isolerade det mesta av Skandinavien som en ö med en sjöväg österut från Finland till Vita havet i nordvästra hörnet av Ryssland.
Sibirien var mycket varmare
Orsaken till den högre vattennivån var global uppvärmning framkallad av en hög halt av koldioxid i atmosfären och att jorden hade en annan bana runt solen, vilket ökade temperaturen i Arktis.
På höga, nordliga breddgrader tyder rekonstruktioner på att årsmedeltemperaturen i Skandinavien var upp till 4 °C högre än nu.
På vissa ställen i Sibirien var den ända upp till 10 °C högre under den varmaste månaden, medan den på Grönland var 5 °C högre.
Högre temperaturer smälte delar av istäcket på Grönland och troligen också i Antarktis.
Samtidig var världshaven generellt varmare än nu, vilket bidrog till att vattennivån steg mer, då varmt vatten har större volym än kallt.