Var vattennivån högre före senaste istiden?

Forskarna har tagit fram en karta som illustrerar den skandinaviska kustlinjen för cirka 130 000 år sedan då vattennivån var betydligt högre än i dag. Om vattenstånden blir så höga igen ser det inte speciellt bra ut för huvudstäderna i Norden.

Havsytans nivå låg i slutet av den senaste mellanistiden (för 130 000 till 115 000 år sedan) sex meter högre än i dag.

Under en kort period på cirka tusen år kan den ha legat hela nio meter högre.

I Skandinavien såg kustlinjen på många ställen väldigt annorlunda ut, och om det hade varit så i dag skulle en rad huvudstäder stå under vatten.

Vattennivån isolerade det mesta av Skandinavien som en ö med en sjöväg österut från Finland till Vita havet i nordvästra hörnet av Ryssland.

Sibirien var mycket varmare

Orsaken till den högre vattennivån var global uppvärmning framkallad av en hög halt av koldioxid i atmosfären och att jorden hade en annan bana runt solen, vilket ökade temperaturen i Arktis.

På höga, nordliga breddgrader tyder rekonstruktioner på att årsmedeltemperaturen i Skandinavien var upp till 4 °C högre än nu.

På vissa ställen i Sibirien var den ända upp till 10 °C högre under den varmaste månaden, medan den på Grönland var 5 °C högre.

Högre temperaturer smälte delar av istäcket på Grönland och troligen också i Antarktis.

Samtidig var världshaven generellt varmare än nu, vilket bidrog till att vattennivån steg mer, då varmt vatten har större volym än kallt.

Våra huvudstäder var havsbotten före istiden

Fy ra nordiska huvudstäder skulle stå under vatten om havs ytan i dag låg lika högt som under den senaste mellanistiden.

De skuggade områdena visar vilka landområden som var var begravda under vatten vid den tiden.

Tre källor höjde vattennivån kraftigt

  • Västantarktis: Under en kort period höjde smältvatten från Antarktis havsytans nivå med 3-5 meter – till totalt högst 9 meter.

  • Grönland, kanadensiska öar och glaciärer: Istäcket i Arktis smälte och gav 2-5 meters stigning – till totalt cirka 6 meter.

  • Solen: Högre temperaturer utvidgade vattnet och höjde vattennivån med 1 meter.

© Ken Ikeda Madsen