Shutterstock
Temperatur, mars

Varför svänger temperaturen så mycket i mars?

Det är nästan omöjligt att välja rätt ytterkläder i mars. Varför svänger temperaturen så mycket i just denna månad?

Det ligger ett flertal fenomen bakom de stora temperatursvängningar vi så ofta upplever i mars månad.

Först och främst är dag och natt nästan lika långa, eftersom vårdagjämningen infaller i mars. Det ger både dagens uppvärmningen från solen och nattens nedkylning genom utstrålning av energi massor av tid att ha sin gång.

Dimma, mars

I mars är det ofta dimmigt på morgonen, eftersom luften över marken kyls ned över natten. Därmed förtätas vattenhalten till droppar.

© Shutterstock

Dessutom erbjuder mars ofta på klar himmel, vilket förstärker effekten av både in- och utstrålningen ytterligare. Den klara himlen beror på låg luftfuktighet, det vill säga torr luft. Och just torr luft går snabbare att både värma upp och kyla ned än fuktig luft.

Slutligen är vattnet i havet och i större sjöar fortfarande vinterkallt i mars. Därmed har naturen ingen värmereserv till nattimmarna.

I september, då dag och natt har samma längd som i mars, är det däremot det sommarvarma vattnet som ser till att nätterna sällan blir bitande kalla.

Skiftningar på över 50 grader

De kalla nätterna i mars innebär att månaden erbjuder några av årets största temperaturskiftningar. I Danmark överträffar inga månader mars, medan månaden i Sverige och Finland bara överträffas av februari respektive januari. I Norge är mars på tredje plats efter just de båda månaderna.

I mars inträffar den kallaste tidpunkten på ett dygn ofta under timmen efter soluppgång. Det betyder att temperaturen når botten mellan klockan sju och åtta på morgonen, då många av oss är på väg till jobbet eller skolan.

Och sedan når temperaturen sin topp mitt på eftermiddagen, då vi är på väg hem igen. Därför är det svårt att välja ytterkläder som passar både det ena och det andra.