nb_u47 snow

Vädret sätter krokben för meteorologerna

Meteorologerna förutsäger vädret med hjälp av avancerade superdatorer, som dissekerar atmosfären. Men naturen arbetar efter sina egna regler, som sätter käppar i hjulen för prognoserna.

20 november 2014 av Carsten Nymann

En ovanligt kraftig snöstorm har den här veckan överraskat meteorologerna i USA.

Samtidigt har amerikanska MDA Information Systems LLC förutsagt att vintern i Europa kommer bli mycket kallare än förra vintern dock inte lika kall som vintrarna 2009-2010 och 2010-2011.

Men går det överhuvudtaget att förutspå vädret så exakt, ens med nutidens moderna instrument?

Vädret delas upp i 3D-nätverk

Moderna vädermodeller är uppbyggda av komplicerade differentialekvationer och kan endast utföras på extrema superdatorer som delar upp atmosfären i ett tredimensionellt nätverk.

Modellerna bygger på miljoner registreringar från bland annat väderstationer och vädersatelliter.

I varje fält beräknas vädrets basala variabler: Temperatur, fuktighet, tryck och vind.

Tvåminuters-prognoser förutspår vädret

När beräkningarna är genomförda prognostiserar datorn talen i tvåminutersintervaller och de bästa modellerna kan förutsäga vädret två till tre dagar med stor precision.

Långtidsprognoserna är en annan historia. Naturen har nämligen byggt in sin egen bromskloss som sätter en gräns för hur långt in i framtiden meteorologerna kan förutsäga vädret.

Vädret är präglat av kaos

De ekvationer som beskriver processer i atmosfären är icke-linjära och tillhör en gren av matematiken som kallas kaosteori.

Det betyder rätt och slätt att ju längre in i framtiden modellerna räknar desto större blir osäkerheten. Oavsett hur avancerad forskarnas utrustning blir.

Seriösa meteorologer uppskattar därför att den yttersta övre gränsen för hur långt in i framtiden de precist kommer kunna förutsäga vädret är cirka tre veckor.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: