Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Vädret

Vad håller ihop molnen?

Hur kan många moln vara så skarpt avgränsade – varför löses de inte genast upp när det blåser?

Moln är strukturer som bildas i den nedersta atmosfären genom kondensation av vattenånga. De består av svävande vattendroppar eller iskristaller, beroende på temperaturen på den höjd där molnet befinner sig. Moln bildas när luften är mättad med vattenånga, och det finns kondensationskärnor när-varande, till exempel havssalt, stoft eller rökpartiklar. Dessa partiklar gör att vattenånga kan förtätas till vattendroppar. Molnen kan sedan stanna på den nivå där de bildats och utvecklas horisontellt (stratusmoln) eller vertikalt (kumulusmoln). Det är kumulusmolnen som kan verka avgränsade mot himlen. Det sker hela tiden en uppblandning av luften i ett kumulusmoln och den omgivande luften, dels genom diffusion, dels genom turbulens. Man kallar det ”entrainment”. Det moln vi ser på himlen just nu är fysiskt sett inte detsamma som det vi såg för tio minuter sedan. Det är bara formen som är intakt. Molnet formas hela tiden genom tillförsel av luft nedifrån med påföljande förtätning, och så länge detta pågår kommer gränsen till den omgivande luften att framträda skarpt. Upphör tillförseln av luft nedifrån, till exempel när molnet driver ut över ett kallt hav, blir molnet uppluckrat och oskarpt. När det inte längre tillförs ny luft som kan förtätas, blandas molnet med den omgivande luften, och molndropparna börjar förångas. Det ger en avkylning av molnet, vilket medför en nedsjunkande rörelse, och molnet löses upp.

Läs också:

Blixten bil
Blixtar

Är det säkert att vistas i en bil när det åskar?

2 minuter
Vädret

Hur högt kan moln ligga?

0 minuter
Cirrus clouds
Vädret

Hur snabbt kan moln flyga?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj