nb_u22 Tornado

Våldsam tornado kastar bilar och krossar fördämning

Texas har drabbats av ovanligt våldsamma översvämningar utlösta av en tornado. De kraftiga virvelvindarna som typiskt drabbar Nordamerika är jordens snabbaste vindar och det ger dem en ofattbart förödande kraft.

28 maj 2015 av Jesper Bindslev

En tornado har kostat över 30 människor livet i norra Mexiko och de amerikanska staterna Texas och Oklahoma. Ovädret började i måndags i den mexikanska staden Acuña, där tornadon på några få sekunder raserade 1?500 hem och skadade omkring 250 människor.

I tornadons kölvatten följde stora översvämningar på grund av den kraftiga nederbörden och stormfloder som uppstod för att den extrema vinden pressade in stora mängder havsvatten över kusterna.

Påminde om tsunami

I Texas brast en fördämning och flera floder steg över sina bredder. Enligt statens guvernör reste vattenmassorna sig med en tsunamiliknande styrka.

Tornador är livsfarliga virvelvindar som kan växa till att bli ett par kilometer i diameter. De orsakar massiv förödelse när de rör sig genom bebodda områden med vindhastigheter på upp till 500 km/h.

Vinden suger med sig bilar upp i luften

Virvelvindarnas förödande kraft är så koncentrerad att den kan slå byggnader i bitar och suga med sig bilar upp i luften. En av historiens kraftigaste tornador som slog till 1925 dödade omkring 700 människor och sårade 2?000 på sin väg genom tre amerikanska stater.

75 procent av alla världens tornador drabbar Nordamerika - framförallt i en korridor i centrala USA som sträcker sig över norra Texas, Oklahoma, Kansas och Nebraska.

Förhållandena i atmosfären är optimala för tornadobildning just här, där fuktig, varm luft krockar med den kalla, torra luften som drar ner från Kanada.

Extrema vindar sprider sig

Den globala uppvärmningen kan betyda att fler områden drabbas av extrema vindar. Läs mer om tornador, orkaner och cykloner.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: