tornado

Hur uppstår en tornado?

Vad är det för krafter som plötsligt kan få luften att snurra runt med hög fart?

Photo by NASA on Unsplash

Tornador eller, som vi kallar dem i Sverige, tromber uppstår endast där det redan pågår en kraftig åskskur. Orsaken till åskskuren är att varm luft sugs i in ett bymoln och avger vattenånga till molndroppar, som till sist blir till nederbörd.

Vad är en tornado?

Bymoln bildas i instabil luft. En luftmassa är instabil, när obetydlig uppvärmning vid jordytan kan driva en luftpartikel högt upp i atmosfären. På norra halvklotet förstärks instabiliteten där vinden snurrar motsols, och de kraftigaste molnen kommer att bildas just i dessa områden.

Bymolnet fungerar som en självständig maskin, vars bränsle är värme och fuktighet. Inne i molnet skjuter varm luft uppåt, medan kallare luft med regn och hagel faller mot marken. Under molnet dras luft in från ett stort landområde utanför molnet, och stora mängder luft precis ovanför jordytan samlas här för att stiga uppåt.

Tromber uppstår under bymoln, när rotationsenergin koncentreras i luften under molnet. Är luften mycket instabil, får stigningen en självförstärkande effekt, som ger upphov till självständiga lågtryck, som snurrar runt en gemensam axel. Fångas denna rotation under det kraftiga suget från bymolnet, uppstår det en smal kanal, som luften sugs genom på sin väg upp i detta.

På grund av hastigheten vid rotationsaxeln sjunker trycket inne i kanalen, så att fuktigheten från den varma luften kondenseras till droppar. Dropparna gör tromben synlig, och när rotationen når jordytan, färgas tromben dessutom av det material som sugs med upp.

Hur mäts en tornado?

Tornador kategoriseras utifrån hur förstörande de är enligt Fujitaskalan. Varje kategori har en hypotetisk vindhastighet.

F-0: 65–115 km/h: Grenar knäcks, takskador.

F-1: 118–180 km/h: Träd knäcks.

F-2: 184–252 km/h: Tak flyger av.

F-3: 255–331 km/h: Väggar och bilar lyfts.

F-4: 335–417 km/h: Hus jämnas med marken.

F-5: 421–511 km/h: All infrastruktur förstörs.

Läs också:

Tornado
Tornado

Hur mycket kan en tornado förstöra?

0 minuter
Tornado; Oklahoma, 1999
Tornado

Tornador jorden runt

0 minuter
Cirrus clouds
Vädret

Hur snabbt kan moln flyga?

0 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!