Shutterstock/Dafinchi
Juli heeft het warmterecord gebroken. Hier zie je een thermometer in Nederland die op 40 graden staat.

Sommaren 2019 är redo att slå alla värmerekord

En europeisk klimattjänst har konstaterat att juli 2019 var den varmaste månaden globalt i historien. Det ger en oroväckande bild av sommaren 2019, eftersom juni också slog värmerekord.

Det var inte bara du som svettades sommaren 2019 – det gjorde hela världen.

Enligt den europeiska klimattjänsten Copernicus Climate Change Service har både juli och juni 2019 slagit internationella värmerekord och är nu de varmaste månaderna i historien.

Båda månaderna präglades av intensiva värmeböljor som innebar temperaturer på upp över 40 grader i stora delar av Västeuropa

Dessutom förekom det oregelbundet höga temperaturer i Afrika och Asien, samtidigt som länder som Grönland, Sibirien och Alaska också nådde upp på extrema värmenivåer.

Flera miljarder ton smältvatten

På Grönland flöt hela 197 miljarder ton smältvatten från den grönländska inlandsisen i juli månad, vilket kan jämföras med de 60–70 miljarder ton smältvatten som normalt uppkommer under den perioden.

Samtidigt smälte massiva mängder is den 31 juli, vilket innebar att det på 24 timmar strömmade ut tre gånger så mycket grönländskt smältvatten i Atlanten än normalt en sommardag.

De enorma vattenmassorna fångades på video av den prisbelönte amerikanske vetenskapsjournalisten Laurie Garrett, när hon var på besök i staden Kangerlussuaq.

Se hennes video nedan

Rekord med marginaler – men

Även om juli har noterats som den varmaste månaden någonsin, så är det bara 0,04 grader före juli 2016 och 0,56 grader Celsius över den globala genomsnittstemperaturen för månaden.

Ändå är forskare bekymrade.

För värmen 2016 påverkades i hög grad av väderfenomenet El Niño, som det året var speciellt våldsam och skickade globala temperaturer i höjden.

2019 var El Niño inte i närheten av styrkan från 2016.

Juli slog marginellt värmerekord, men junis rekord var mer påtagligt.

I juni nådde temperaturen 0,1 grad över det globala genomsnittet för månaden och hela två grader över det europeiska temperaturgenomsnittet.

Hittegolven in Europa braken in 2019 alle warmterecords.
© Shutterstock /Darren Green

Europeiska värmerekord under 2019

Sommarens värmeböljor låg speciellt tunga över Europa och satte värmerekord i flera länder.

Belgien

I Belgien nådde temperaturen den 25 juli upp till 41,8 grader i kommunen Begijnendijk och toppade därmed det tidigare rekordet på 38,8 grader Celsius från 1947.

Holland

Den 25 juli uppmätte man 40,7 grader Celsius på den nederländska flygbasen Gilze Rijen, och rekordet på 38,8 grader Celsius från 1944 slogs därmed med 1,9 grader.

Tyskland

I den tyska staden Lingen nådde temperaturen den 25 juli upp till 42,6 grader Celsius och krossade det gamla rekordet på 40,3 grader Celsius.

Storbritannien

I Storbritannien utplånades rekordet på 38,5 grader Celcius från 2003 när termometern den 25 juli uppgick till 38,7 grader Celsius i Cambridge.

Luxemburg

I Luxemburg uppmättes 40,8 grader Celsius i stadsområdet Steinsel. Det är 2,1 grader högre än det tidigare rekordet.

Frankrike

Kvicksilvret i termometrarna nådde den 28 juni upp till 46 grader i franska Vérargues och slog det gamla rekordet med omkring två grader.