Sällsynt fenomen fryser Europa till is

En "värmebölja" på 30 kilometers höjd har skickat kalla vindar från Sibirien ända ned till södra Europa.

Snöbollskrig bröt ut på Petersplatsen efter att ett kraftigt snöoväder drabbade Rom i måndags.

© Scanpix

Vid Roms turistattraktion Circus Maximus åkte invånarna snowboard och skidor i måndags. Och i England har skolor stängts och flygningar ställts in efter att det har vält ned snö.

Ett täcke av kall luft från Sibirien – kallad "rysskylan" – har den senaste veckan förvandlat stora delar av Europa till en frysbox.

Men kylan beror faktiskt på att det har varit onormalt varmt någon annanstans – 30 kilometer uppe i luften över Nordpolen.

I början av februari steg temperaturen i luftlagret på ett par dagar med 50 grader.

Fenomenet kallas "plötslig stratosfärisk uppvärmning", och det har orsakat kaos i den enorma arktiska lågtrycksområdet – polarvirveln – som normalt håller kvar kylan vid Arktis.

Värmerekord skjuter kall luft söderut

Uppvärmningen av stratosfären beror på att det har varit onormalt varmt i Arktis.

Under 2018 har temperaturen vid väderstationen i Cape Morris Jesup – ett av de landområden som ligger närmast den geografiska nordpolen – legat över nollpunkten i totalt 60 timmar.

Det utplånar det tidiga rekordet, som låg på 16 timmar 2011.

När värmen på Arktis i början av februari steg till väders delades polarvirveln i två, vilket rubbade de normala vindsystemen i stratosfären.

Längre ned i atmosfären medförde det att de kraftiga jetströmmarna – som har stor inverkan på vädret – sattes i svängningar och skjutsade ned kall luft söderut.

Samtidigt har ett massivt högtryck över Skandinavien fungerat som avfyrningsramp för den kalla luften från nordost, som obehindrat har kunnat söka sig hela vägen ned till södra Europa.