Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hurricane Frances

Vad betyder orkanens öga?

Hur kan det egentligen vara fullständigt vindstilla mitt inne i en rasande orkan?

Orkanens öga är namnet på det vindstilla området mitt i en orkan. Normalt har ögat en diameter på 30-60 kilometer, men det kan variera från 8 till över 200 kilometer. Inne i ögat är det stilla, litet nederbörd, men ofta molnfritt. Fickor eller armar från det omgivande stormsystemet kan dock tränga in och spoliera stillheten. Det är lungt i ögat, och tolv kilometer över havsytan kan ögat till exempel tio vara grader varmare än den omgivande orkanen.

Det är placeringen i orkanens mitt som gör ögat vindstilla. Det är samma princip, som när vi ser ett cykelhjul rulla. Inne i hjulets mitt är det inte mycket fart, men ju längre ut åt ekrarna vi tittar, desto större är farten. Vad som i första hand bildar orkanens öga vet man inte med säkerhet, men forskarna anser att ett öga är en fysisk förutsättning för alla roterande vätskor och därmed även för nederbörden i en orkan.

Värme och fuktighet är en förutsättning för att ett öga i en orkan skall uppstå, och fenomenet finns därför bara i de våldsamma orkaner som rasar runt tropikerna, där haven är varmare än 27 grader. Orsaken är att stormar bildas genom att varm och kall luft möts, och över de varma haven är detta möte extremt. Så länge värmen och fuktigheten är närvarande, förstärks orkanen, men när den driver in över land, avtar den i styrka.

Läs också:

Fly flyver igennem orkanens øje på Dorian.
Orkan

Orkanen Dorian raserar i snigelfart

4 minuter
Orkan

Kan en orkan korsa ekvatorn?

0 minuter
orkanerna namn
Orkan

Hur får orkanerna sina namn?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj