Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hurricane Frances

Vad betyder orkanens öga?

Hur kan det egentligen vara fullständigt vindstilla mitt inne i en rasande orkan?

Orkanens öga är namnet på det vindstilla området mitt i en orkan. Normalt har ögat en diameter på 30-60 kilometer, men det kan variera från 8 till över 200 kilometer. Inne i ögat är det stilla, litet nederbörd, men ofta molnfritt. Fickor eller armar från det omgivande stormsystemet kan dock tränga in och spoliera stillheten. Det är lungt i ögat, och tolv kilometer över havsytan kan ögat till exempel tio vara grader varmare än den omgivande orkanen.

Det är placeringen i orkanens mitt som gör ögat vindstilla. Det är samma princip, som när vi ser ett cykelhjul rulla. Inne i hjulets mitt är det inte mycket fart, men ju längre ut åt ekrarna vi tittar, desto större är farten. Vad som i första hand bildar orkanens öga vet man inte med säkerhet, men forskarna anser att ett öga är en fysisk förutsättning för alla roterande vätskor och därmed även för nederbörden i en orkan.

Värme och fuktighet är en förutsättning för att ett öga i en orkan skall uppstå, och fenomenet finns därför bara i de våldsamma orkaner som rasar runt tropikerna, där haven är varmare än 27 grader. Orsaken är att stormar bildas genom att varm och kall luft möts, och över de varma haven är detta möte extremt. Så länge värmen och fuktigheten är närvarande, förstärks orkanen, men när den driver in över land, avtar den i styrka.

Läs också:

Orkan
Orkan

Orkaner förvärras av klimatförändringar

2 minuter
Orkan
Orkan

LISTAN: 4 kraftiga orkaner i Norden

3 minuter
Fly flyver igennem orkanens øje på Dorian.
Orkan

Orkanen Dorian raserar i snigelfart

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj