Shutterstock
Orkan

Orkaner förvärras av klimatförändringar

Med vindstötar på upp till 300 kilometer per timme är tropiska orkaner ett av naturens mest skräckinjagande fenomen. Nu ger klimatförändringarna de vilda virvelvindarna extra skjuts.

© NOAA

UPDATE: Jätteorkan når land i södra USA

Kategori 4-orkanen Laura har nått land i delstaten Louisiana med vindhastigheter på upp emot 240 km/h.

Amerikanska myndigheter i National Hurricane Center varnar nu för en ödesdiger stormflod som pressas in från den Mexikanska golfen och förväntas tränga 60 kilometer in i landet. Vissa områden kan komma att översvämmas med upp emot sex meter havsvatten.

Drygt en halv miljon amerikaner har beordrats evakuera sina hem – myndigheterna minns fortfarande med skräck orkanen Katrina som drabbade den närliggande staden New Orleans år 2005 som ledde till att 1 200 personer miste livet.

U.S. National Weather Service har publicerat en tydlig uppmaning på sin Facebooksida: "Take action now to protect your life!"

Detta år kan slå alla rekord
Orkansäsongen i Atlanten och den Mexikanska golfen pågår fram till och med november och i år har den amerikanska statliga vädertjänsten NOAA varnat för att antalet orkaner kan bli rekordhögt.

NOAA förväntar sig upp emot 25 namngivna stormar i år, varav elva kan bli orkaner – dubbelt så många som under ett genomsnittligt år.

Förra året utsattes USA och Karibien också för en av de värsta orkanerna i historien då Dorian drabbade Bahamas och USA:s östkust.

Läs mer nedan.

Orkanen Dorian satte ett sorgligt rekord

En i övrigt relativt lugn säsong för tropiska orkaner i Atlanten får en hejdundrande avslutning när orkanen Dorian drar in över Great Abaco Island på nordvästra Bahamas den 1 september 2019.

Med vindstötar på 295 kilometer per timme slår den tropiska orkanen det vackra öparadiset i spillror. Tak flyger av hus, bilar blåser omkull och stormvågor på upp till sju meter ger stora översvämningar.

När den destruktiva orkanen äntligen släpper sitt grepp om Bahamas några dagar senare och rör sig uppför den amerikanska östkusten har totalt 77 människor omkommit. 245 män, kvinnor och barn saknas fortfarande.

Video: Orkan drar över Bahamas

Den 1 september 2019 slog orkanen Dorian till på Bahamas med vindhastigheter på knappt 300 kilometer per timme. Så höga vindhastigheter över land har bara observerats en gång tidigare, då i samband med en orkan i Atlanten. Det var i samband med den ”berömda” Labor Day-orkanen som slog in över Florida Keys med samma vindstyrkor den 2 september 1935.

Hvordan måles en orkan?

Orkanen Dorian skrev seg inn i rekordbøkene som den kraftigste orkanen som noensinne har rammet Bahamas.

De kraftige vindene på nesten 300 km/t sendte den tropiske orkanen til topps på den såkalte Saffir-Simpson-skalaen som kategoriserer orkaner.

Kategori 1-orkaner begynner ved 119 km/t, og når vindhastighetene opp i mer enn 250 km/t, står man overfor en kategori 5-orkan.

Bliver orkaner kraftigere?

En gang hørte en kategori 5-orkan til sjeldenhetene. Men da Dorian raserte i 2019, var det den femte kategorien 5-orkan i Atlanterhavet på bare fire år.

Fire år på rad med kategori 5-orkaner er aldri før registrert i Atlanterhavet. Og skal man tro FNs klimapanel (IPCC), må vi forberede oss på enda flere kraftige orkaner.

IPCC forutsier at orkanenes maksimale intensitet vil stige med omkring fem prosent i dette århundret takket være den globale oppvarmingen.

Som orkaneksperten Jennifer Collins fra University of South Florida sa det til den britiske avisen The Guardian i 2019:

«Vi ser allerede klimaendringenes påvirkning nå. Og selv om det ikke er enighet om hvorvidt en varmere klode gir flere orkaner generelt, er det enighet om at stigende temperaturer i havene skaper flere kraftige orkaner med større ødeleggelser til følge.»