Trafiken ut ur New Orleans är för ovanlighetens skull tät den här söndagen i augusti 2005.
Oftast är radialvägarna halvtomma en sådan här förmiddag, men nu syns knappt asfalten mellan fordonen. Ändlösa rader av bussar, lastbilar och personbilar är på väg bort från kusten, mot tryggheten i storstäder som Dallas och Houston.
Regnet trummar på taken medan de överlastade fordonen glider fram i snigelfart.
Himlen är illavarslande mörk, palmerna piskar i vinden och på radion varnar man oupphörligen för att New Orleans står inför ett fruktansvärt oväder – det värsta i mannaminne.
”Orkanen som vi alla har fruktat är på väg. Det här kommer att bli en aldrig tidigare skådad händelse. New Orleans har aldrig någonsin upplevt ett så här kraftigt oväder”, konstaterar stadens borgmästare Ray Nagin bekymrat i en nyhetssändning.
🎬 Se den extrema vinden förstöra staden:
Tidigare på dagen beordrade han att samtliga 1,3 miljoner invånare skulle ut ur staden och dess förorter, men trots att nio av tio har följt hans order och nu är på väg bort finns det fortfarande många människor kvar i staden.
Vissa har stannat kvar i hopp om att kunna rida ut stormen. De har överlevt andra orkaner och vägrar låta sig evakueras.
Andra – främst äldre, svaga och fattiga – har varken tillgång till bil eller råd att köpa en biljett ut ur staden. De är helt enkelt tvungna att stanna kvar där de är.
Varm ånga håller liv i orkaner
Den 25 augusti 2005 växte en storm till orkanstyrka ovanför Bahamas i Atlanten. Det är denna orkan som nu obönhörligt närmar sig New Orleans.
FN-organet World Meteorological Organization har gett orkanen, den elfte i ordningen år 2005, ett namn som börjar på den elfte bokstaven i alfabetet: Katrina.

Stormen er på katastrofekurs
Ude over Atlanten når Katrina i slutningen af august 2005 en diameter på flere tusinde kilometer. Vindhastigheden er over 250 kilometer i timen, og det katastrofale vejrfænomen har kurs mod Den Mexicanske Golf.
Orkaner – eller tropiska cykloner som egentligen är den korrekta beteckningen – är planetens mest förödande väderfenomen. De kan växa sig hundratals mil breda och uppnå vindhastigheter på över 70 meter i sekunden.
De bildas över varma hav med en temperatur som överstiger 26,5 grader Celsius. Solens uppvärmning gör att ytvatten förångas, stiger och ger upphov till åskväder, medan det vid ytan bildas ett djupt lågtryck.
Till en början försöker den omgivande luften fylla ut lågtrycket, men jordens rotation får vinden att vika av och röra sig i en karakteristisk spiralform runt lågtrycket.
När lufttrycket och vindarna blir tillräckligt kraftiga övergår stormen till en tropisk cyklon. Dessa graderas utifrån sin vindhastighet på Saffir-Simpson-skalan, från 33 meter per sekund till över 70 meter per sekund.
"Orkanen som vi alla har fruktat är på väg. Det här kommer att bli en aldrig tidigare skådad händelse". Ray Nagin, borgmästare i New Orleans
Motorn som håller i gång de tropiska cyklonerna är varm vattenånga från havsytan. På sin väg mot New Orleans har Katrina fått extra fart av Mexikanska golfens varma vatten och blivit en orkan av kategori 5.
Så kraftiga orkaner är sällsynta. Under hela 1900-talet drabbades USA:s kuststräckor av blott tre lika förödande oväder.
100 000 strandsatta i staden
Medan konvojer med tungt lastade fordon under söndagen lämnar New Orleans med majoriteten av stadens invånare tar många av de kvarblivna invånarna sin tillflykt till ett av de tio katastrofcentrum som i all hast har upprättats av myndigheterna.

Orkaner är indelade i fem kategorier efter hur stark vinden är. Kategori fem är den mest kraftfulla och mest sällsynta.
Orkaner delas in i fem kategorier
På några få dagar utvecklas Katrina från en vanlig tropisk storm till en kategori 5-orkan. Med en bredd på 320 kilometer och vindhastigheter på 65 meter per sekund intar den området kring New Orleans i USA den 29 augusti 2005.
Alla har uppmanats att ta med sig mat och dryck för minst fem dygn, men många har inte hunnit få med sig någonting alls. De kommer bara i kläderna som de har på sig.
I idrottsanläggningen Superdome, det största av stadens katastrofcentrum, söker omkring 20 000 personer i alla åldrar skydd innanför inomhusarenans tjocka betongmurar. Enligt myndigheterna är Superdome den säkraste platsen i New Orleans.
Spädbarn, barn, vuxna och åldringar har samlats där inne. De hör knappt den ylande vinden, som rasar som en förvarning om den annalkande katastrofen.
Cirka 100 000 invånare finns kvar i New Orleans, och myndigheterna har uppmanat dem som befinner sig i privata fastigheter att söka sig till platser som motsvarar fjärde våningen, gärna ännu högre.
20 000 människor har sökt skydd i den gigantiska idrottsarenan Superdome
Meteorologernas besked är nu att Katrina förväntas nå land strax söder om New Orleans tidigt på morgonen måndagen den 29 augusti.
Gamla och låga fördämningar
Större delen av av New Orleans ligger i en dränerad sänka flera meter under havsnivån. Regn- och grundvatten måste hela tiden pumpas bort för att undvika översvämning. New Orleans är med andra ord som ett badkar utan avlopp.
I årtionden har experter varnat för att staden står inför en katastrof av bibliska proportioner.

Bilköer på vägarna bort från New Orleans söndagen den 28 augusti 2005.
Staden omges av cirka 560 kilometer långa och upp till sju meter höga fördämningar som skyddar den från att översvämmas av vattenmassor från Mexikanska golfen, Mississippifloden och Lake Pontchartrain.
Men fördämningarna, som är gamla och i många stycken dåligt underhållna, är inte tillräckligt höga för att kunna stå emot en kraftig orkan.
New Orleans drar en suck av lättnad
När Katrina under de tidiga morgontimmarna den 29 augusti når land i Louisiana kan myndigheterna och invånarna i New Orleans till en början andas ut.
Orkanen har tagit en östligare bana än förväntat. New Orleans klarar sig precis. Dessutom är Katrina inte längre fullt så skräckinjagande. Meteorologerna har nedgraderat den till en orkan av kategori 4 med vindhastigheter på omkring 65 meter per sekund.
Vatten fyller lågt belägen miljonstad
Katrina pressar en nio meter hög flodvåg framför sig. På rekordtid forcerar flodvågen New Orleans låga, illa underhållna fördämningar och förvandlar den lågt belägna sydstatsstaden till ett badkar utan avlopp.

⚠️ Natt/morgon: De östra stadsdelarnas vallar brister
Under morgontimmarna väller extrema mänger vatten in över de östra stadsdelarna, som täcks av vatten inom loppet av bara fyra timmar.

⚠️ Förmiddag: Flodvåg väller in i stadens kanalsystem
På förmiddagen rinner vatten in och raserar fördämning efter fördämning i stadens västra del.

⚠️ Nästa dag: Staden täcks av tre meter vatten
Flera dagar efter Katrina är Lake Pontchartrain fortfarande överfull. Det kommer en strid ström av vatten till stadens översvämmade gator.
Men lättnaden blir kortvarig: Katrinas krafter är fortfarande förödande, och den väldiga stormflod som orkanen för med sig utövar ett stort tryck mot fördämningar och bankar runt om i New Orleans.
Redan klockan fem på morgonen börjar vatten flöda över en av fördämningarna, och under de närmaste timmarna inträffar katastrofen. Flera av fördämningarna ger vika för vattnets våldsamma tryck och brister, vilket får till följd att extrema vattenmassor forsar in i staden.
På flera ställen blir öppningarna i fördämningarna på kort tid över hundra meter breda, och i stadens lägst belägna områden stiger vattennivån med hela tre decimeter i timmen.
De enorma kranarna har öppnats och badkaret New Orleans är på väg att fyllas upp. Tragiskt nog har det inget avlopp.
Katrina pressar en mur av vatten framför sig
Orkaner är inte destruktiva enbart på grund av sina kraftiga vindar, som kan lägga hela städer i ruiner. De för också med sig extrema regnmängder, vilket kan leda till översvämningar.
En tropisk cyklon ger vanligtvis upphov till över en meter regn på bara några dagar. Som jämförelse får stora delar av Sverige mindre än en meter nederbörd på ett helt år.
🎬 Experter förutspådde katastrofen ett år i förväg – men ingen gjorde något:
Nova: Hurricane Katrina – the storm that drowned a city.
Det farligaste och mest förödande med en orkan är dock varken vinden eller regnet, utan stormfloden som den för med sig. Orkaner pressar kolossala mängder havsvatten framför sig i form av höga vågor som rivs upp av vindarna.
När orkanen når land trycks vattenmassorna ihop och bildar en stormflod som i värsta fall kan bli flera meter hög och hundratals kilometer bred. Katrinas flodvåg är åtta till tio meter hög – den högsta som någonsin observerats i USA.
Lik flyter omkring i staden
När morgonen gryr på tisdagen den 30 augusti har New Orleans drunknat.
Över tre fjärdedelar av staden ligger under vatten – på flera ställen är vattnet upp till sex meter djupt. Och trots att Katrina har tappat kraft och dragit vidare norrut har mardrömmen bara börjat.
Över tre fjärdedelar av staden ligger under vatten – på flera ställen är vattnet upp till sex meter djupt.
Gator har förvandlats till floder med kringflytande lik, döda djur och vrakgods. Med sina sista krafter klamrar sig nödställda fast vid trädtoppar, gatlyktor och trafikskyltar, medan leriga vattenmassor med alligatorer och ormar strömmar förbi.
I de delar av staden som inte har raserats helt utspelas dramatiska scener. Människor som har förlorat allt utkämpar strider på liv och död om lite bröd eller vatten, medan butiker plundras av kriminella som ser en chans att utnyttja kaoset som har uppstått.
Hela staden är strömlös. Telefonerna fungerar inte. New Orleans har tappat förbindelsen med omvärlden, räddningen låter vänta på sig och timme för timme ökar antalet döda.
Ensamma eller släpande på drabbade familjemedlemmar lämnar folk sina knakande, fallfärdiga trähus och försöker forcera de smutsiga vattenmassorna för att ta sig i säkerhet i ett av stadens katastrofcentrum.




New Orleans är rustat för ännu en Katrina
I New Orleans talar invånarna om två epoker – tiden före och efter Katrina.
Tack vare ett omfattande kustskydds- och stormflodsprojekt har jazzens födelsestad nu ett betydligt bättre skydd mot orkaner än tidigare. Ett stort system av slussar, fördämningar och pumpar, som tillsammans har kostat omkring 14,5 miljarder dollar, säkrar nu staden mot översvämningar.
Seabrook-fördämningen: Portarna stängs under orkaner
Vid en orkanvarning kan två 15 meter breda portar sänkas ner och hålla tillbaka vattnet i Lake Pontchartrain, så att det inte strömmar in i Industrial Canal som förbinder sjön med Mississippifloden.
West Closure-komplexet: Elva pumpar får bort vattnet
I händelse av en orkan stängs komplexets två slussportar. Då kan vattenmassorna från en eventuell flodvåg inte tränga in i stadens inre kanaler. Komplexet består också av en pumpstation – världens största – som pumpar bort vattnet från staden.
Lake Borgne-fördämningen: Åtta meter hög fördämning stänger ute vattnet
Världens längsta flodvågsskydd är nästan 3,6 kilometer brett och cirka åtta meter högt. Barriären, som ska skydda östra New Orleans mot vatten från Lake Borgne och Mexikanska golfen, består av en fördämning av betong och två slussar som kan stängas under en orkan.
Men i Superdome har situationen bara förvärrats: Katrina har slitit upp ett stort hål i taket, stora delar av arenan står under en dryg meter vatten och inomhus har värmen och stanken blivit olidlig.
Temperaturen har stigit till över 40 grader, det finns inget rinnande vatten och toaletterna har slutat fungera. Folk har tvingats uträtta sina behov på golvet och lagren av mat och dryck är slut.
Hopplösheten är total bland de över 30 000 hemlösa som har trängt ihop sig på arenan.
Naturliga försvar förstörda
Fransmännen grundade New Orleans år 1718 på en sandbotten vid Mississippiflodens mynning. Den placeringen utgör i sig en utmaning, men de mänskliga ingreppen har bara gjort den större.
För det första sjunker staden cirka elva millimeter om året eftersom vatten, olja och gas pumpas upp ur djupt liggande lager i marken. För det andra har stadens naturliga försvarsverk mot havet förstörts.
Antalet döda till följd av katastrofen är 1 836.
Tidigare utgjordes kustlinjen av våtmarker med mangrove, vars rötter fungerade som en buffert mot orkaner och översvämningar.
Men sedan 1930-talet har cirka 5 000 kvadratkilometer våtmark vid kusten och i Mississippiflodens mynning dränerats för att
ge plats åt bland annat vägar, hus, köpcentrum och hamnar. För varje förlorad kvadratmeter har New Orleans blivit alltmer utsatt.
Hjälpen dröjer flera dagar
I flera dagar väntar invånarna i New Orleans förgäves på hjälp. Övriga USA har fortfarande inte insett katastrofens omfattning.
Fart på hjälpinsatserna blir det först när borgmästare Ray Nagin på torsdagen den 1 september vädjar till USA:s regering på tv och säger: ”Det här är ett desperat SOS”.
President George Bush utlyser undantagstillstånd i hela området och medan den bruna, bakteriefyllda soppan av vatten sakta sjunker undan börjar hjälpen strömma till från när och fjärran.
Arméns ingenjörstrupper pumpar bort vatten och reparerar fördämningarna. Soldater delar ut proviant till de nödställda i Superdome och inleder en stor evakuering, medan beväpnade poliser och soldater försöker sätta stopp för laglösheten som har pågått i flera dagar.
Medan räddningspersonal seglar från hus till hus för att leta efter överlevande och döda, garanterar president Bush att regeringen kommer att stå för kostnaderna för återuppbyggnaden av New Orleans.
Den slutliga dödssiffran efter Katrinas härjningar visar sig vara mindre än befarat. Antalet döda till följd av katastrofen är 1 836. Därmed är Katrina den tredje dödligaste orkanen i USA:s historia.
Men samtidigt är Katrina den orkan som har orsakat allra störst förödelse – omkring 150 000 fastigheter
förstördes.
Sedan översvämningen har staden fått högre fördämningar, kraftfulla pumpar och portar som ska förhindra en ny katastrof.