Fly flyver igennem orkanens øje på Dorian.

Orkanen Dorian raserar i snigelfart

I 295 km/h rusar kategori-5-orkanen Dorian runt, runt i en ödeläggande rotation. Men den rör sig bara framåt i 1,5 km/h. Förklaringen bakom det tröga och outtröttliga ovädret döljer sig i atmosfärens övre skikt.

Garret Black/NOAA

Orkanen Dorian blåste under natten till måndag in över Bahamas.

Under måndagen och tisdagen fortsatte den sin långsamma, oförutsägbara resa över ögruppen, hittills med 13 000 ödelagda hem och minst sju dödsfall som följd.

Kategori-5-orkanen gick i land i 295 kilometer i timmen.

En så pass kraftig orkan har inte registrerats i detta område sedan orkanen Allen år 1980. Just den orkanen hade en vindhastighet på 305 kilometer i timmen.

Men trots dess höga vindhastighet förflyttar sig orkanen långsamt och ibland inte alls - och vid andra tillfällen helt oförutsägbart.

Därför är Dorian långsam

Dess långsamma framfart, som i tisdags låg på mellan 1,5 och tre kilometer i timmen, är en följd av att det inte finns någon vind i atmosfärens översta och mittersta luftskikt som "styr" orkanen.

Högtrycket som under natten till måndag pressade in Dorian över Bahamas har nämligen sjunkit så pass mycket att orkanens öga inte rör sig ur fläcken. Det gör orkanen tillfälligt "förarlös" och leder till att Dorian håller sig kvar i området.

En meteorolog från det vetenskapliga havs- och väderorganet NOAA tog sig en närmare titt på fenomenet. Från orkanens öga.

Artikeln fortsätter efter videon

Meteorologer räknar med att en kallfront "tar rodret" på Dorian, som nu är en kategori-3-orkan, och styr den upp längs kusten i nordgående riktning mot kallare vatten, där orkanen så småningom kommer att dö ut.

Under onsdagen tog orkanen farväl av Bahamas och ögruppens 77 000 invånare och fortsatte ut i Atlanten.

Just nu befinner sig Dorian utanför Floridas kust där den enligt amerikanska meteorologer kommer att blåsa parallellt med Floridas kust i nordgående riktning och sedan under torsdagen fortsätta mot Georgia och South Carolina.

Klimatförändringar leder till kraftfullare orkaner

USA:s meteorologiska organ, NOAA, förutspår att landet i framtiden kommer att drabbas av fler våldsamma orkaner såsom Harvey och Irma år 2017.

Det totala antal orkaner kommer inte att öka, men vi kommer att få uppleva hur fler orkaner utvecklas till så kallade kategori 4- och 5-stormar med vindhastigheter på drygt 209 respektive 250 kilometer i timmen.

Utvecklingen kan eventuellt redan vara igång.

Under 1970-talet uppstod det ungefär tio av de mest kraftfulla orkanerna per år globalt sett – från 1990 fram till 2015 hade det genomsnittliga antalet ökat till 18 per år.

Denna ökning går att härleda direkt till höjningen av havsvattnets temperatur - en konsekvens av den globala uppvärmningen.

Varmare havsvatten förstärker orkaner

1 / 3

undefined

123
Varmere havvand forstærker orkaner.
© Claus Lunau

Läs också:

Orkan

Vad betyder orkanens öga?

1 minut
orkanerna namn
Orkan

Hur får orkanerna sina namn?

1 minut
Orkan
Orkan

Så uppstår tropiska orkaner

5 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!