Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC
Naturen - Orkan

Meteorologer ska mäta orkaner enligt ny skala

I dag delas orkaner in i fem kategorier efter hur höga vindhastigheter stormen producerar. Men det säger inte så mycket om hur stor skada orkanen kommer att orsaka, säger flera amerikanska meteorologer, som i stället mäter orkanens samlade energi.

Kort innan orkanenKatrina drabbade miljonstaden New Orleans 2005 nedgraderades stormen från kategori fem till den mindre allvarliga kategorin tre.

Ändå förorsakade det enorma vädersystemet till slut en förödelse som aldrig tidigare skådats på amerikansk mark.

Känd orkanskala är bristfällig

Katrina är ett bra exempel på att den vanliga Saffir-Simpson-skalan inte alltid ger en rättvisande bild av hur förödande en storm kan vara.

Skalan delar in orkaner i fem styrkekategorier utifrån den maximala vindhastighet som stormen kan upprätthålla under en minut. Men skalan berättar ingenting om stormens storlek och därmed hur omfattande förstörelse den kan orsaka.

Därför har meteorologer i USA börjat mäta stormens totala energiinnehåll på den så kallade Integrated Kinetic Energy-skalan. Den nya skalan ger forskare en bild av hur stor energi som utlöses i hela stormområdet.

Orkan utlöste energin från tre atombomber

När forskare beräknar IKE hämtar de data från både satelliter, bågar med sensorer, fartyg och mätningar utförda av orkanjägare, som flyger direkt in i de våldsamma ovädren.

Alla uppmätningar av vindhastigheter som vid ytan är 65 km/h registreras, och med utgångspunkt i dem beräknas stormens totala energiinnehåll.

Kategori 2-orkanen Isabel från 2003 är den mest energirika orkanen som uppmätts på amerikansk mark. Den utlöste mer än 170 terajoule, vilket nästan är tre gånger energiinnehållet i Hiroshimabomben.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj