Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Orkan

Kan en orkan korsa ekvatorn?

Om nu orkaner roterar åt varsitt hål på norra och södra halvklotet, vad händer då om en orkan korsar ekvatorn. Kan den göra det?

I princip skulle det vara möjligt för en tropisk orkanatt korsa ekvatorn. Det finns emellertid inga exempel på att det har skett, och en rad faktorer talar också emot att det kommer att ske i framtiden. Alla tropiska orkaner på norra halvklotet roterar runt lågtryckets centrum i riktning motsols. Denna rotation beror på den så kallade corioliskraften, som byter riktning söder om ekvatorn. Anteckningar visar att endast enstaka orkaner i Indiska Oceanen varit cirka en grad från att korsa ekvatorn. Orkanerna har alla antingen lösts upp innan de korsade ekvatorn eller så har de följt en bana mot nordväst. På norra halvklotet har corioliskraften nämligen en förmåga att vända ett lågtrycks bana mot nordväst och förhindrar därför orkanens språng över ekvatorn. Även om orkanen skulle lyckas korsa ekvatorn, skulle den inte fortsätta sin färd så långt. Corioliskraften skulle nämligen arbeta emot orkanens rotation och orkanen skulle snabbt lösas upp.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj