Orkaner i Norden
I Norden bildas höststormar när kraftiga lågtryck från Atlanten rör sig in över området. Lågtrycket uppstår vid stora temperaturskillnader i atmosfären.
De förekommer vanligtvis under hösten, då värme från Sydeuropa kolliderar med kalla luftmassor från polarområdet.
Vid kollisionen pressas den varma luften uppåt där den utvidgas och gör att trycker i området faller. Lågtrycket suger till sig luft och skapar en vind som utan vidare kan uppnå stormstyrka – och i sällsynta fall även orkanstyrka.
Här är 4 av de värsta stormarna av orkanstyrka, som någonsin har härjat på våra breddgrader.
Julorkanen, 1902
En av de första stormarna som inledde det tjugonde århundradet är än i dag en av de kraftigaste som uppmätts i Skandinavien.
Enligt mätstationer i Köpenhamnsområdet och Mittjylland och vid Kullens fyr i Sverige uppgick vindstyrkan till 144 kilometer per timme, vilket är ovanligt högt i vår del av världen. Värst slog orkanen till över Skåne, Halland och västra Småland, där totalt 50 fiskare miste livet.
- Dödstal: 50
- Styrka: 144 km/h
Oktoberorkanen, 1967
1967 passerade en kraftig storm Danmark från Brittiska öarna.
Med en vindstyrka på över 140 kilometer per timme utvecklades stormen till en av de kraftigaste orkaner som någonsin drabbat Nordeuropa. Orkanen gjorde särskilt stor skada på skogarna, där många träd blåste omkull och flera metertjocka lövträd till och med knäcktes rakt av.
När orkanen rörde sig vidare mot nordost drabbades södra Sverige och på Ölands södra udde uppmättes en medelvind på 144 kilometer per timme. Den vindmätningen är än i dag den högsta som mätts upp Sverige, med undantag för fjällstationer.
- Dödstal: 0
- Styrka: 144 km/h