Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

orkanerna namn
Naturen - Orkan

Hur får orkanerna sina namn?

Orkaner har ofta mans- eller kvinnonamn, men varför behöver de egentligen ha ett namn, och vem bestämmer vad de skall heta?

En orkanär en mycket kraftig storm, som når en hastighet på minst 64 knop, knappt 120 kilometer i timmen. Orkaner är så farliga väderfenomen att olika myndigheter och meteorologer världen över är tvungna att samarbeta för att följa deras möjliga väg mot land.

Därför är det praktiskt att använda ett namn, så att alla vet vilken orkan det rör sig om. Under hundratals år har befolkningen i Västindien uppkallat orkaner efter namnsdagen den helg som låg närmast den dag då orkanen uppträdde. USAs National Weather Forecast började 1953 ge stormarna kvinnonamn.

Det fick dock kvinnorörelsen att protestera, och sedan 1979 har man använt kvinno- och mansnamn lika ofta. Namnet speglar ofta de länder som omger det hav där orkanen uppstår. Till exempel används engelska, franska och spanska namn om orkaner som uppstår på Atlanten.

Idag är det den internationella World Meteorological Organization, som bestämmer vilka namn som skall användas. Det finns olika listor i omlopp med möjliga namn på orkaner i olika världsdelar.

Samma namn används gång på gång, men om en orkan har varit särskilt förödande, tas dess namn bort från listan. Namnen Mitch och Audrey kan till exempel inte användas igen.

Läs också:

Orkan
Orkan

Orkaner förvärras av klimatförändringar

4 minuter
Orkan
Orkan

LISTAN: 4 kraftiga orkaner i Norden

3 minuter
Orkan

Orkanen Katrina dränker New Orleans

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj