Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nb_u12 Vanuatu
Naturen - Orkan

Framtiden bjuder på fler orkaner

Förra helgen drog en av de våldsammaste tropiska orkanerna in över Vanuatu i Stilla havet. Och vi kan förvänta oss fler av de destruktiva vindsystemen i takt med att jordklotet blir varmare.

I flera dygn låg orkanen"Pam" ute över Stilla havet och växte sig stor och stark. När vindarna i orkanen nådde en hastighet på runt 300 km/h, satte det enorma vindsystemet kurs mot önationen Vanuatu, där den drog in över land natten till lördag den 14 mars. När "Pam" senare lämnade de små öarna låg stora delar av landet i ruiner.

"Pam" var en kategori 5-orkan. Det betyder att den hade vindar med en hastighet på över 250 km/h - faktiskt var vindarna så kraftiga att "Pam" är en av de våldsammaste orkanerna i Stilla havet någonsin.

Global uppvärmning förvärrar tropiska stormar

Det rekordet får orkanen emellertid nog inte vara innehavare av särskilt länge. I takt med att den globala temperaturen stiger kommer fler av de extremt ödeläggande kategori 5-orkanerna attackera världens kuster, välta hela skogar och ödelägga samhällen.

Orkanerna lever av varmt havsvatten över 26 grader Celcius, som förångas från havets yta. Ju varmare vattnet är desto mer energi tillför det vindsystemen, så att vindarna blir kraftigare och mer förödande.

Varmt klimat skapar nya orkaner

Men ett varmare klimat gör inte bara vindarna kraftigare - värmen kan också göra att de kraftiga tropiska orkanerna uppstår på platser i världen där vattnet tidigare inte var tillräckligt varmt.

De tropiska orkanerna är redan jordklotets mest destruktiva vindar, på grund av att vindsystemen kan växa sig flera tusen kilometer breda och drabba stora områden på en gång.

Varmt hav skapar lågtryck

De tropiska supervindarna uppstår när havstemperaturen överstiger 26,5 grader vid ytan. Få hela förklaringen här:

Läs också:

Orkan
Orkan

Orkaner förvärras av klimatförändringar

4 minuter
Orkan
Orkan

LISTAN: 4 kraftiga orkaner i Norden

3 minuter
Orkan

Orkanen Katrina dränker New Orleans

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj