Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan det regne fra en klar himmel?
© Photo by David Marcu on Unsplash
Naturen - Vädret

Kan det regna från en klar himmel?

Jag har upplevt regn från en himmel, som var klar bortsett från enstaka tunna moln. Hur kan det vara möjligt?

Nederbörd som regn och snö kan bara uppkomma, om det finns moln närvarande, och även om man oftast upplever att det faller regn från en molnig himmel, så kan det regna från små tunna moln. Molnen måste bara innehålla iskristaller för att kunna ge regn, och det gör högt liggande, tunna moln ofta. Man kan också tänka sig en annan situation, som kan ge nederbörd från klar himmel.

Blåst kan ge regn

Blåser det en varm och torr vind – en så kallad fönvind – över ett berg, bildas det moln och regn på lovartsidan av berget, medan en varm och torr luftström på läsidan kommer att ge en klar himmel. Regndropparna kan dock av vinden föras från lovartsidan över på läsidan av berget, där det då kommer att se ut som om det regnar från en klar himmel.

När det gäller nederbörd som snö, kan det mycket väl falla snöflingor, även om inga moln syns på himlen. Snö behöver längre tid för att nå jorden än regn, och det moln som snöflingorna kom ifrån kan hinna lösas upp på den tid som det tar för snöflingorna att nå marken.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj