Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cirrus clouds
Naturen - Vädret

Hur snabbt kan moln flyga?

Cirrusmolnen har hastighetsrekordet för moln och ligger i jetströmmarna.

De snabbaste molnen finns på 10 till 18 kilometers höjd, där det förekommer vindhastigheter på upp till 400 kilometer i timmen.

Molnen utgörs av vattendroppar eller iskristaller, som långsamt faller genom luften. Det betyder att de följer den rörelse som finns i luften. På grund av friktionen vid jordytan är vindhastigheten högre ju högre upp vi kommer i atmosfären. Bara 100 meter upp kommer den sålunda att vara fördubblad i förhållande till två meter över jordens yta. Det betyder också att molnen rusar iväg med en mycket högre hastighet än nära jorden.

De snabbast flygande molnen finns dock högst upp i troposfären. Det beror på att det där uppstår jetströmmar som en följd av skillnader i temperatur mellan luftlagren. Jetströmmar har normalt en hastighet på cirka 200 kilometer i timmen men kan komma upp i 400 kilometer i timmen. Jetströmmarna ligger på 10 till 18 kilometers höjd, där molnen består av små iskristaller och liknar vaddtussar. Dessa moln kallas cirrusmoln och har hastighetsrekordet på cirka 400 kilometer i timmen.

Läs också:

Miljö

Experter: Här är de fem farligaste typerna av plast i havet

3 minuter
Vädret

Hur högt kan moln ligga?

0 minuter
Vädret

Vad håller ihop molnen?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj