Shutterstock
Hoprullad snö

Hur skapar vinden snörullar?

När vi var i USA förra vintern såg vi stora, märkliga ”snäckor” av snö. Vi fick veta att de kallas snow rollers, men hur bildas de?

Det fenomen som i bland annat USA och Kanada kallas snow rollers går även under benämningar som snow bales, snow spirals och snow donuts, och på svenska heter det snörullar.

En snörulle består av ett tunt lager snö som vid upprepade rotationer har fastnat i ytterligare snö.

Dessa cylindriska formationer bildas när det översta snölagret samlas upp från marken i form av en rulle.

Kraft och klibbighet skapar rullarna

En snörulle börjar bildas när starka vindar sätter antingen en stor snöflinga eller lite lös snö i rullning.

Snörullar uppstår nästan alltid i ett några centimeter tjockt lager av nysnö som fallit på ett relativt hårt underlag, till exempel fryst mark, en istäckt sjö eller packad snö. Ytan behöver vara slät och sakna växtlighet, annars fastnar snön och då upphör rullningen innan den hunnit komma i gång.

Rullningen sätts i gång av en kraft som kan få snön att rotera på ett underlag som ger relativt mycket motstånd. Vindstyrkor på cirka tolv meter per sekund kan ge upphov till snörullar och bygga på dem till en diameter på 20 centimeter. För att snörullar ska kunna växa sig stora krävs ofta hjälp av gravitationen, i form av exempelvis en sluttning.

Snörullar uppstår bara i ett smalt temperaturintervall runt fryspunkten. Snön måste vara tillräckligt fuktig för att kunna klibba ihop, men inte så blöt att rullen blir så tung att den kollapsar under sin egen vikt. Om snön är för kall och torr klibbar den emellertid inte alls.

Det sker oftast i en backe eller på ett sluttande tak.

Då kan gravitationen bidra med extra energi och få fart på den lilla snöklumpen.

Om kraften är tillräckligt stor och ihållande och om snön har rätt konsistens fastnar alltfler snöflingor på rullen, vilket får den att växa.

Snörullar kan sägas vara de kalla områdenas svar på fenomenet stäpplöpare, de döda, klotformiga buskar som rullar omkring i planeten torraste områden – och i varje westernfilm med självrespekt.

I många fall blir snörullarna bara några centimeter i diameter innan de stannar. Men ibland, när förhållandena är optimala, kan de växa till uppemot en meters höjd och ett par meters bredd.