Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur mäter man luftens fuktighet?

Shutterstock

En del av luften består av vattenånga. Är luften helt mättad med ånga, är den relativa fuktigheten 100 procent. Tillför man mer ånga, kommer vattnet att kondensera. Inom meteorologin använder man traditionellt två termometrar för att bestämma fuktigheten, en våt och en torr. Runt den våta har man placerat en bit tyg, och när vattnet förångas, kommer det att förbrukas värme. Denna värme tas från termometern, så att den våta termometern kommer att visa lägre temperatur än den torra. Skillnaden är ett mått på hur mycket vattenånga som finns i luften.

Metoden håller dock på att konkurreras ut av elektroniska mätningar, som bygger på att luftens elektriska motstånd beror på dess vattenhalt. Trots den moderna tekniken är en mekanisk metod som uppfanns så tidigt som 1783 fortfarande mycket utbredd. Den bygger på att hårstrån blir upp till tre procent längre, när fuktigheten ökar. I en hårhygrometer flyttar hårens förlängning eller sammandragning en visare på en skala.

Läs också:

Orkan

Orkanen Katrina dränker New Orleans

13 minuter
Orkan
Orkan

LISTAN: 4 kraftiga orkaner i Norden

3 minuter
Vädret

Är en luftgrop en grop i luften?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj