Imageselect
Springer i regn

Hur långt framåt i tiden kan man förutsäga vädret?

Vissa väderprognoser sträcker sig 14 dagar framåt i tiden, men är så långa prognoser tillförlitliga?

Som en tumregel blir en bra väderprognos korrekt i 95 procent av fallen ett dygn framåt i tiden, i 80 procent av fallen tre dygn framåt och i 70 procent av fallen fem dygn framåt.

Någorlunda detaljerade väderprognoser är rimliga tio dagar fram i tiden – ja, till och med 14 dagar framöver under perioder med stabilt väder, till exempel när ett högtryck lägger sig över Skandinavien.

Vanligen går det dock lika bra att titta på genomsnitt från tidigare år när risken för regn ska bedömas för en viss dag mer än tio dagar framöver.

Om de senaste 30 åren till exempel visar att det i genomsnitt regnar åtta dagar i april i ett visst område, så är risken för regn en specifik dag cirka 25 procent.

Meteorologerna testar sina väderprognoser genom att mäta hur nära den förutsagda temperaturen ligger den faktiska temperaturen.

Vindstyrkan och molnigheten påverkas av temperaturen, så om man förutsäger temperaturen korrekt stämmer i regel även dessa delar av prognosen.

På senare årtionden har väderprognoserna blivit betydligt bättre, bland annat tack vare satelliter och superdatorer, så en tiodygnsprognos i dag är lika exakt som en veckoprognos var för 30 år sedan.

Den utvecklingen kommer troligen att fortsätta ytterligare några årtionden, men förr eller senare sätter atmosfärens kaotiska natur stopp för ytterligare förbättringar.