Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Springer i regn

Hur långt framåt i tiden kan man förutsäga vädret?

Vissa väderprognoser sträcker sig 14 dagar framåt i tiden, men är så långa prognoser tillförlitliga?

Imageselect

Som en tumregel blir en bra väderprognos korrekt i 95 procent av fallen ett dygn framåt i tiden, i 80 procent av fallen tre dygn framåt och i 70 procent av fallen fem dygn framåt.

Någorlunda detaljerade väderprognoser är rimliga tio dagar fram i tiden – ja, till och med 14 dagar framöver under perioder med stabilt väder, till exempel när ett högtryck lägger sig över Skandinavien.

Vanligen går det dock lika bra att titta på genomsnitt från tidigare år när risken för regn ska bedömas för en viss dag mer än tio dagar framöver.

Om de senaste 30 åren till exempel visar att det i genomsnitt regnar åtta dagar i april i ett visst område, så är risken för regn en specifik dag cirka 25 procent.

Meteorologerna testar sina väderprognoser genom att mäta hur nära den förutsagda temperaturen ligger den faktiska temperaturen.

Vindstyrkan och molnigheten påverkas av temperaturen, så om man förutsäger temperaturen korrekt stämmer i regel även dessa delar av prognosen.

På senare årtionden har väderprognoserna blivit betydligt bättre, bland annat tack vare satelliter och superdatorer, så en tiodygnsprognos i dag är lika exakt som en veckoprognos var för 30 år sedan.

Den utvecklingen kommer troligen att fortsätta ytterligare några årtionden, men förr eller senare sätter atmosfärens kaotiska natur stopp för ytterligare förbättringar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj