Shutterstock

Hur kallt kan det egentligen bli ?

Just nu är det bitande kallt ute, men hur långt kan temperaturen sjunka?

Den absolut lägsta temperaturen som kan finnas är minus 273,15 grader – även kallad den absoluta nollpunkten. Här har molekyler och atomer, enligt fysikens lagar, lägsta möjliga energi.

Men ingenstans i universum är det så kallt. Även den tomma rymden är 2,73 grader varmare än noll på grund av den kosmiska bakgrundsstrålningen som sträcker sig ända tillbaka till stora smällen.

Minus 273,15 grader kan faktiskt aldrig uppnås i praktiken, men 2021 nådde tyska forskare en temperatur som var bara 38 biljondelar över absoluta nollpunkten.

Extremt låga temperaturer är av intresse för forskare eftersom materien här beter sig på ett väldigt speciellt sätt och exempelvis blir supraflytande, det vill säga flyter utan motstånd, eller supraledande, det vill säga att elektrisk ström kan överföras utan förlust.

Skandinavien är ljummet

Naturliga temperaturer på jorden kommer aldrig i närheten av den absoluta nollpunkten.

Sverige har det kallaste rekordet i Skandinavien, då minus 52,6 grader uppmättes i Vuoggatjålme den 2 februari 1966. Finland har uppmätt minus 51,5 grader, Norge minus 51,2 grader och Danmark minus 31,2 grader.

Precis som med den absoluta nollpunkten finns det – enligt nuvarande fysikaliska teorier – även en övre temperaturgräns. Den ligger på cirka 142 miljoner miljoner miljoner miljoner miljoner grader.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Skandinavien är långt ifrån rekorden

Även om vädret kan upplevas som iskallt är Skandinaviens lägsta temperatur på -52,6 grader långt ifrån det kallaste rekordet.

1. Ryssland kyler Europa

Ryssland har uppmätt den lägsta temperaturen på den europeiska kontinenten. På nyårsafton 1978 sjönk termometern i Ust-Shchuger, nära Uralbergen och Sibirien, till minus 58,1 grader.

2. Grönland är kallast i norr

Danmark, där Grönland ingår, har det kallaste rekordet i norr, då den lägsta temperaturen på norra halvklotet uppmättes till -69,6 grader mitt på Grönlands inlandsis den 12 december 1991.

3. Sydpolsstation har rekordet

Ingen plats kommer i närheten av Antarktis när det gäller kyla. Jordens lägsta naturliga temperatur uppmättes till -89,2 grader vid forskningsstationen Vostok den 21 juli 1983.