Den absolut lägsta temperaturen som kan finnas är minus 273,15 grader – även kallad den absoluta nollpunkten. Här har molekyler och atomer, enligt fysikens lagar, lägsta möjliga energi.
Men ingenstans i universum är det så kallt. Även den tomma rymden är 2,73 grader varmare än noll på grund av den kosmiska bakgrundsstrålningen som sträcker sig ända tillbaka till stora smällen.
Minus 273,15 grader kan faktiskt aldrig uppnås i praktiken, men 2021 nådde tyska forskare en temperatur som var bara 38 biljondelar över absoluta nollpunkten.
Extremt låga temperaturer är av intresse för forskare eftersom materien här beter sig på ett väldigt speciellt sätt och exempelvis blir supraflytande, det vill säga flyter utan motstånd, eller supraledande, det vill säga att elektrisk ström kan överföras utan förlust.
Skandinavien är ljummet
Naturliga temperaturer på jorden kommer aldrig i närheten av den absoluta nollpunkten.
Sverige har det kallaste rekordet i Skandinavien, då minus 52,6 grader uppmättes i Vuoggatjålme den 2 februari 1966. Finland har uppmätt minus 51,5 grader, Norge minus 51,2 grader och Danmark minus 31,2 grader.
Precis som med den absoluta nollpunkten finns det – enligt nuvarande fysikaliska teorier – även en övre temperaturgräns. Den ligger på cirka 142 miljoner miljoner miljoner miljoner miljoner grader.