Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Vädret

Hur högt kan moln ligga?

Moln ser ut som om de ligger ganska lågt. Är det alltid så eller finns det moln i rymden?

De flesta molntyper ligger förhållandevis nära jorden. Så kallade nattlysande (noc-tilucenta) moln kan dock ses 80 till 100 kilometer över marken. Gränsen till rymden går på 100 kilometers höjd. Så vitt man vet observerades nattlysande moln första gången 1885 av den engelske astronomen T W Backhouse, och det är möjligt att de inte existerat tidigare. Två år tidigare, 1883, exploderade vulkanen Krakatau i Indonesien, och aska kastades högt upp i atmosfären. En del partiklar från det våldsamma vulkanutbrottet stannade kvar i atmosfären och bildade de nattlysande molnen. Molnen försvann inte igen, och man anser att det hänger ihop med den metan som frigjordes i samband med den industriella revolutionen. I den översta delen av atmosfären omvandlas metan till vattenånga, och den bidrar till att hålla ihop molnen. Det verkar dessutom som om de breder ut sig. På T W Backhouses tid syntes nattlysande moln bara ovanför 50:e breddgraden, medan de i dag har observerats ända ned till 40:e breddgraden. Molnen syns endast precis före soluppgången och efter solnedgången, när solen lyser upp dem från horisonten.

Läs också:

Naturkatastrofer

Forskare löser 100 år gammalt meteormysterium

3 minuter
Cirrus clouds
Vädret

Hur snabbt kan moln flyga?

0 minuter
Vädret

Vad håller ihop molnen?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj