Kalla vindar

Gör kraftig blåst luften kallare?

Temperaturen känns kallare i blåsväder eftersom huden förlorar värme.

30 september 2018

Även om termometern står på över noll grader kan luften verka iskall när det blåser. Det beror dock inte på att blåsten gör luften kallare utan på ett större byte av luft, som huden därför har svårare att värma upp. Fenomenet kallas för vindavkylning eller wind chill.

När kroppen producerar värme, fördelas värmen runt i kroppen via blodet. Från huden går värmen ut i luften, som värms upp en aning. 

Om vinden är svag, är luftväxlingen liten. Är vinden kraftig, är luftväxlingen större, och huden förlorar mer värme. Temperaturen i vinden känns därför lägre. 

Effekten på vår kropp är då också helt reell, eftersom risken för frostskador är större, när det blåser.

Wind chillfaktorn (köldfaktorn) anger vindens avkylande effekt. Den definierades från början efter försök med vindens effekt på cylindrar med varmt vatten men beräknas i dag utifrån resultatet av kliniska försök på försökspersoner.

Håll blåsten borta

Med en Illustrerad Vetenskap nära tillhands är det lättare att förstå vad som händer i naturen runt omkring dig – från minsta lilla blomma till de mest våldsamma och glupska rovdjur. Om du börjar prenumerera nu får du ett erbjudande som rustar dig inför kommande äventyr utomhus. Du får:

  • En smart vindjacka – så håller du vinden borta under hösten.
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap – så att du blir uppdaterad på den senaste forskningen
  • Exklusiv åtkomst till Moreshop – en webbutik för prenumeranter där du kan köpa verktyg, sportkläder, klockor och tillbehör till hemmet med upp emot 70 procents rabatt.

Du får allt till ett riktigt bra pris: Bara 109 kronor.

TA DEL AV DITT ERBJUDANDE HÄR

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: