nb_u21 el nino

El Niño kan slå till hårt i år

Flera meteorologiska institut varnar för att El Niño kommer härja i stora delar av världen i år. För några betyder det översvämningar, för andra torka.

21 maj 2015 av Karine Kirkebæk

De meteorologiska instituten i USA, Japan och Australien varslar att temperaturerna längs den sydamerikanska västkusten nu är så höga att El Ninõ kommer drabba länderna omkring Stilla havet senare i år.

Pojkbarnet föddes kring jul

Direkt översatt från spanska betyder El Niño pojkbarnet. Namnet refererar till Jesus, för att fenomenet ofta börjar kring julen med stigande temperaturer längs den sydamerikanska Stillahavskusten.

Mer exakt uppstår El Ninõ, när havstemperaturen i Stilla havet längs Sydamerikas kust är minst 0,5 grader högre än normalt i mer än tre månader.

Temperaturstigningen påverkar både havs- och atmosfärströmmar runt Stilla havet. Ju högre temperaturstigningen är desto kraftigare blir väderfenomenet, och forskare delar därför upp El Ninõ i svag, måttlig och kraftig.

Kraftig nederbörd och torka

De internationella meteorologiska instituten förutser att El Niño i år slår till redan i juni och kommer vara minst måttlig. Senaste gången El Niño slog till var 2012/2013, och det var i en svag version. El Niño slår normalt till med två till sju års mellanrum.

I västra Sydamerika får invånarna kraftig nederbörd som kan leda till lokala översvämningar. I den andra delen av Stilla havet – i länder som Filippinerna, Indonesien och Australien – blir vädret torrt. Och det kan till och med förekomma torka.

Konsekvenserna för Europa är osäkra, men El Niño kan medföra europeiska vintrar med våldsamt snöfall.

El Niño har lett till barnamord

Väderfenomenet är inte för veklingar, och för 600-800 år sedan försökte peruanska fiskare att minska väderfenomenets omfång genom att göra utföra stora barnoffer:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: