Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De nedbørsfattige områder omkring de 30. breddegrader er et resultat af den globale atmosfæriske cirkulation.

Därför är det så torrt norr och söder om ekvatorn

Jordens stora öknar ligger samtliga vid den 30:e breddgraden på båda sidor om ekvatorn och det finns goda skäl till att klimatet är så torrt i just de områdena.

Shutterstock/online express

De nederbördsfattiga områdena runt de 30:e breddgraderna är ett resultat av den globala atmosfäriska cirkulationen.

Vid ekvatorn är solstrålningen som mest intensiv och det skapar stora mängder varm och fuktig luft som rör sig uppåt. Det gör att luften kyls ned och avger fukten som regn.

Det är orsaken till de våldsamma regnvädren i tropikerna. Cirka 30 grader norr respektive söder om ekvatorn sjunker luften från tio kilometers höjd och värms åter upp eftersom trycket är högre nära jordytan.

Den torra och varma luften ger enbart få moln och därmed lite nederbörd. Av samma skäl ligger huvuddelen av jordens öknar, och de allra varmaste områdena över huvud taget, just i de båda zonerna cirka 30 grader från ekvatorn. Högtrycken kallas också de subtropiska högtrycken.

Luftens cirkulation är indelad i stora celler

1 / 3
123
Luftens cirkulation er inddelt i tre forskellige atmosfæriske celler, der hver især påvirker vejret.

Det finns tre atmosfäriska celler på vardera sida av ekvatorn. Från ekvatorn mot polerna kallas de hadley-, ferrel- och polarcellerna. Cellerna har var sitt förhärskande vindmönster och åtskiljs av områden, där luften antingen stiger eller sjunker.

© Claus Lunau

Intensiva åskoväder vid ekvatorn

Motsatsen till de torra områdena ligger vid ekvatorn. Här stiger luften och skapar ett band av intensiva åskväder. Bandet kallas också den intertropiska konvergenszonen (ITK), och där är årsnederbörden mycket omfattande. Under året rör sig ITK in över det halvklot som har sommar.

Ankomsten av ITK framkallar monsunen, som är livsnödvändig för lantbruket på många håll i världen. Det gäller exempelvis i Indien. Det innebär en markant minskning av skördarna om monsunen bara är några veckor försenad eller har större eller mindre innehåll av regn än normalt.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj