Titta uppåt: Enorma röda blixtar intar himlen

Under sommarens kraftiga åskoväder kan du få uppleva ett atmosfäriskt ljusfenomen där upp till 40 kilometer långa, röda ljusglimtar kan ses vid horisonten. Du får dock vara snabb för röda älvor syns bara under en tiondels sekund.

Röda älvor kan bli upp till 40 kilometer långa och dyker upp under åskväder.

© Abestrobi/Wikimedia Commons

Sommaren innebär säsong för åskväder och därmed även för så kallade röda älvor eller höghöjdsblixtar.

Röda älvor är enorma energiurladdningar som kan ses som långsträckta, röda blixtar på 70-80 kilometers höjd. En röd älva kan bli upp till 40 kilometer lång och består i princip av små sfärer av kall, joniserad plasma.

Älvorna triggas vanligtvis av extremt kraftfulla positivt laddade blixtar med en ström på 300 000 ampere – tio gånger kraftigare än en vanlig negativt laddad blixt.

De ses ofta i grupper av morotsliknande strukturer. De kan också formas som en bägare med tentakler eller en stång. Formen beror bland annat på den aktuella elektriska ledningsförmågan i atmosfären och av den positiva blixten som utlöser dem.

En hög strömstyrka i blixten och en snabb urladdning ger stolpformade älvor, medan en låg strömstyrka och långsam urladdning ger morotsformade älvor.

SÅ SER DU FENOMENET

Röda älvor dyker upp högt över molnen i ett kraftigt åskväder.

© Getty Images

Så här gör du

Du kan öka chanserna att få se röda älvor genom att följa åskväder som visar blixtnedslag globalt och lokalt. Titta efter kraftiga åskväder på 150–400 kilometers avstånd.

Titta efter röda glimtar på himlen i den riktning som du vet att åskvädret finns. Du kan inte se åskmoln eller blixtar eftersom de är under horisonten, men strax över horisonten syns de röda älvorna.

Vil du fotografera fenomenet ska du ha kameran på stativ, men du behöver inte tele- eller vidvinkel. Ställ in exponeringen så att landskapet syns – och ta många bilder.