Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Åska

Laddade moln slår gnistor

Elektriskt laddade iskristaller högt uppe i atmosfären förvandlar sommarens moln till tidsinställda bomber. Resultatet är gigantiska kortslutningar mellan himmel och jord – och tusentals bländande och dundrande blixtar som är hetare än solens yta.

SHUTTERSTOCK

Omkring 75 procent av årets blixtar slår ned under juni, juli och augusti. Sommarvärmen leder till att fuktiga luftmassor stiger långt upp i at­­mo­­sfären där de fryser till och bildar små hagel.

Haglet faller nedåt och träffar lättare iskristaller som är på väg uppåt.

Spänning skiljer atomer åt och skapar plasma

Kollisionerna skapar en spänningsskillnad som kan rycka bort molnets elektroner från deras atomkärnor – ett tillstånd som kallas plasma.

© Shutterstock

Plasman bildar en förgrenad kanal från molnet till jorden där elektronerna nu kan strömma fritt med en styrka på cirka 30 000 ampere.

Ström värmer upp luften och får den att lysa

Strömmen värmer upp luften till en temperatur som är högre än den vid solens yta och får därmed luften att lysa upp.

Uppvärmningen skapar samtidigt en enorm tryckvåg som åstadkommer åskans mullrande ljud.

Laddade partiklar bildar olika blixttyper

Från moln till jorden, moln till moln, moln till luften eller internt i molnet. Under ett åskväder går blixtarna kors och tvärs i atmosfären.

GUIDE TILL SOMMARENS BLIXTAR

© Shutterstock

  • VAR OCH NÄR?

    Du kan se blixtar både på dagen och på natten, men de är som mest spektakulära när det är mörkt. Kom ihåg att alltid befinna dig på ett säkert avstånd – mellan en och fem kilometer är bäst.

  • SYNLIGHET?

    Blixtar är farliga. Du ska inte stå under ett träd eller en hög lyktstolpe. Det mest säkra är att befinna sig i en bil – om blixten träffar bilen leds den på ett riskfritt sätt utanför bilens metallkaross.

  • FOTOMÖJLIGHET?

    Om du vill ta bilder av blixtar ska du placera kameran på ett stativ och rikta det mot åskvädret – eventuellt genom ett öppet fönster. Exponera i 20 till 30 sekunder i taget.

Flest blixtar i Afrika

1 / 4

Via satelliter, som används till att mäta blixturladdningar, har meteorologerna fått stor kunskap om den globala fördelningen av blixtnedslag. Forskare räknar med att det varje dag uppstår omkring 40 000 åskoväder över hela jorden. De flesta bildas i områden kring ekvatorn. Där är solens uppvärmning så kraftig, att varma och fuktiga luftmassor stiger uppåt och bildar stora regnsystem.

© Douglas E Walker/Getty Images

Läs också:

Blixtar

Glödheta explosioner skapar chockvågor av ljud

2 minuter
Blixtar

Är det farligt att bada när det åskar?

1 minut
Klotblixt
Blixtar

Här är hemligheten bakom de mystiska klotblixtarna

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj