Hur långt rör sig en blixt i vatten?

Är det farligt att bada när det åskar, hur sprider sig blixtar i vattnet, och dör fiskarna? Få svar på om simturen bör skjutas upp när det blixtrar och dundrar.

Åskväder över hav

Blixtar slår oftast ned på land

Blixten slår oftast ned på land. Trots det utgör åskväder en stor fara för simmare och andra badande, eftersom de är den högsta punkten där på havet.

Blixten söker sig mot marken och tar alltid kortast möjlig väg. Därför slår blixten oftare ned i en simmare som plaskar runt vid vattenytan än bredvid simmaren.

Klicka på grafiken för att förstora den.

Att dyka ner under ytan kan rädda dig från en blixt

Om du som badande inte dör av den elektriska stöten och värmen som blixten framkallar, kommer du troligen att svimma och drunkna.

Om du däremot håller andan och dyker under ytan, kommer ett eventuellt blixtnedslag över dig inte att märkas. Det beror på att vatten är en utmärkt elektrisk ledare. Därför kommer strömmen att fördela sig över vattenytan i en cirkel runt nedslagspunkten.

Tryckvågor från blixtar utgör en fara för fiskar

Fiskar dör bara av själva blixten och den elektriska urladdningen om de befinner sig uppe vid vattenytan när blixten slår ned. Fiskar som simmar nära nedslaget dör eftersom trycket från åskknallen ger dem inre blödningar. Andra fiskar i närheten kan få sämre "hörsel".

10 blixtar i sekunden härjar på Saturnus

Nog för att vi kan uppleva våldsamma åskväder på jorden, men det häftigaste åskvädret i vårt solsystem hittar man dock på Saturnus. Läs mer om solsystemets extrema väderfenomen i artikeln nedan: