Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Åskväder över hav
Naturen - Blixtar

Hur långt rör sig en blixt i vatten?

Är det farligt att bada när det åskar, hur sprider sig blixtar i vattnet, och dör fiskarna? Få svar på om simturen bör skjutas upp när det blixtrar och dundrar.

Blixtar slår oftast ned på land

Blixten slår oftast ned på land. Trots det utgör åskväder en stor fara för simmare och andra badande, eftersom de är den högsta punkten där på havet.

Blixten söker sig mot marken och tar alltid kortast möjlig väg. Därför slår blixten oftare ned i en simmare som plaskar runt vid vattenytan än bredvid simmaren.

Klicka på grafiken för att förstora den.

Att dyka ner under ytan kan rädda dig från en blixt

Om du som badande inte dör av den elektriska stöten och värmen som blixten framkallar, kommer du troligen att svimma och drunkna.

Om du däremot håller andan och dyker under ytan, kommer ett eventuellt blixtnedslag över dig inte att märkas. Det beror på att vatten är en utmärkt elektrisk ledare. Därför kommer strömmen att fördela sig över vattenytan i en cirkel runt nedslagspunkten.

Tryckvågor från blixtar utgör en fara för fiskar

Fiskar dör bara av själva blixten och den elektriska urladdningen om de befinner sig uppe vid vattenytan när blixten slår ned. Fiskar som simmar nära nedslaget dör eftersom trycket från åskknallen ger dem inre blödningar. Andra fiskar i närheten kan få sämre "hörsel".

10 blixtar i sekunden härjar på Saturnus

Nog för att vi kan uppleva våldsamma åskväder på jorden, men det häftigaste åskvädret i vårt solsystem hittar man dock på Saturnus. Läs mer om solsystemets extrema väderfenomen i artikeln nedan:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj